Priset på tung narkotika har halverats

2:12 min

Gatupriset på tung narkotika har på tjugo år mer än halverats. Det visar en kommande sammanställning om drogutvecklingen, från Centralförbundet för alkohol och drogupplysning, CAN. Det är också en bild som också bekräftas av flera droganvändare som Ekot träffat.

– Så här är det att somliga saker har gått ned i pris. Horse och tjack har gått ned i pris. Hasch har gått upp, säger en narkotikamissbrukare som Ekot träffar i centrala Stockholm.

Kvinnan har använt narkotika i över tjugo år. Hon har sett hur priserna på heroin och amfetamin gått ner. Medan cannabispriset, hasch och marijuana, ökat, förklarar hon.

Det överensstämmer också med uppgifterna från Centralförbundet för alkohol och drogupplysning som nu presenterar data om den svenska drogutvecklingen de senaste dryga två decennierna.

De visar att de realprisjusterade gatupriserna för heroin och amfetamin i dag är nere på en tredjedel av priset, av vad de var år 1988.

Medan cannabis, ett samlingsnamn på hasch och marijuana, också har minskat på samma tidperiod, nu har ökat försiktigt i pris de senaste tio åren. Det förklarar Ulf Guttormsson, utredare vid Centralförbundet för alkohol och drogupplysning.

– Det indikerar, tror vi, att det finns en ökad efterfrågan på cannabisvarianter. I synnerhet marijuana har blivit vanligare förekommande över landet och lite dyrare.

Orsakerna till prisfallet på narkotika kan man kanske hitta i att det blivit billigare att omsätta narkotika i dag. Det är mindre svinn genom att det är lättare att följa transporter med exempelvis med en GPS. Det är en ökad införsel vilket lett till en ökad konkurens, förklarar Ulf Guttormsson.

– Om man ser till rättsväsendets beslag så har de ökat ganska kraftigt under samma period så vi drar slutstatsen att det sker en ökad införsel, det är ett ökat utbud. Det finns mera droger tillgängligt. Det produceras och förs in mer droger, säger han.

Bland narkotikamissbrukarna säger man också att kvalitén på de tyngre drogerna har försämrats över tid.

– Droger finns. Det är uppblandat, det är mycket skit. Folk dör. Så var det inte när jag var ung. Då var det rena grejer, säger kvinnan som Ekot träffar.

Hon får medhåll av man som också missbrukar narkotika.

– Ja, för det var bättre förut, i heroinet, kvalitén, säger en han.

Dödligheten bland narkotikaförbrukarna är fortsatt hög. Den officiella statistiken visar på att det dog 589 personer i samband med användning av narkotika, förra året. Det är 120 personer fler än två år tidigare. Det är en verklighet många missbrukare känner igen.

– Många vänner har dött. Förut kände jag mer vänner som levde. Nu känner jag mer människor som är döda, säger mannen som Ekot träffar.