Foto: Mladen Antonov/TT.

New York inför ebolakarantän

"Smittskyddsinstitutets regler är inte tillräckligt rigorösa"
1:34 min

Två delstater i USA inför nu obligatorisk karantän i 21 dagar för resenärer som varit i kontakt med ebolasmittade. New Yorks och New Jerseys skärpta regler får omedelbar kritik, men New Yorks guvernör Andrew Cuomo försvarar dem.

– Jag anser att smittskyddsinstitutets regler inte är tillräckligt rigorösa, sa New Yorks guvernör när han tillsammans med Chris Christie, guvernör i New Jersey, meddelade beslutet att alla som kan ha haft kontakt med ebolasmittade och som kommer in via flygplatserna Kennedy Airport och Newark, kommer att tvingas till karantän i 21 dagar.

Beslutet kommer efter att en läkare, bosatt i New York, kommit tillbaka ebolasmittad efter att ha arbetat i Guinea. Läkaren är isolerad på sjukhus, smittskyddsinstitutets specialister var omedelbart på plats och New Yorks borgmästare Bill de Blasio har ansträngt sig för att ge lugnande besked om att allt är under kontroll.

Guvernörernas steg om obligatorisk karantän fick genast kritik för att skapa onödig oro, men också för att försvåra rekryteringen av läkare, sköterskor och andra hjälparbetare till Västafrika.

Farhågan är att om de tvingas till karantän i 21 dagar när de kommer hem kommer intresset att åka ut minska.

Vita Huset gör vad det kan för att begränsa oro för smitta i USA. I går publicerade de en bild på presidenten som kramade en av de smittade sköterskor i USA som tillfrisknat och Barack Obama ägnade hela sitt radiotal åt ebola i dag.

– Vi måste låta fakta avgöra hur vi agerar, inte rädsla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".