1 av 3
De som har sökt vår har bland annat drabbats av rodnader över hela kroppen och blåsor som spricker. Foto: PYD.
2 av 3
Blåsorna i närbild. Foto: PYD
3 av 3
Hassan Mohammed Ali, Europaansvarig för kurdiska partiet PYD i Syrien. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Misstankar om gasattack i Kobane

"Tecken som brännmärken, svullna läppar och blåsor som spricker"
1:46 min

Extremistgruppen Isis anklagas nu för att ha använt gas eller andra kemiska vapen i både Irak och i den syriska gränsstaden Kobane. Ekots korrespondent har talat med högt uppsatta kurdiska politiker som beskriver hur patienter i Kobane visat nya symtom som tyder på att de kan ha utsatts.

– De som har exponerats för den här gasen visar tecken som brännmärken på huden, uppsvullna läppar, rodnader över hela kroppen och blåsor som spricker, säger Hassan Mohammed Ali, Europaansvarig för det kurdiska partiet PYD i Syrien, och på tillfälligt besök i Sverige.

Ekot har tagit del av bilder som uppges vara tagna av en läkare i Kobane. På fotografierna syns en man med stora, röda, upphöjda utslag på hela överkroppen. Vi kan inte själva verifiera bilderna, men Idris Nassan som är vice utrikesminister i Kobane uppger på telefon till Ekot att cirka 20 personer sökte vård sent i tisdags i förra veckan.

De hade ovanliga symtom, som andningssvårigheter, brännande utslag och rodnader. Läkarna misstänker att personerna har utsatts för någon typ av gas och väntar nu på svar på prover som skickats till Turkiet.

Jean Pascal Zanders, som är obereoende expert på kemiska och biologiska vapen har tittat på bilderna från Kobane. Han säger till Ekot att det är omöjligt att veta vad som har orsakat besvären utan att göra grundligare blodanalyser, men spekulerar om att exponering för till exempel senapsgas eller tårgas i starka koncentrationer skulle kunna ge den här typen av svårigheter, men att det också skulle kunna vara en allergisk reaktion.

Enligt bland annat tidningen New York Times har Isis lagt beslag på kemiska vapen från militärbaser i Irak. USA:s utrikesminister John Kerry säger att det pågår utredningar som rör misstankar om att Isis ska ha använt klorgas mot irakiska säkerhetsstyrkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".