Marina i Slovjansk i östra Ukraina kommer inte att gå och rösta i parlamentsvalet. Hon har inte förtroende för någon politiker. Foto: Sten Sjöström/SR

Missmod präglar ukrainska valet

"Jag kommer inte att rösta, jag litar inte på någon politiker"
3:00 min

Idag är det nyval till parlamentet i Ukraina. Det nuvarande parlamentet valdes under den avsatte presidenten Janukovytj tid och Ukrainas president Petro Porosjenko hoppas att de nya ledamöterna bättre ska spegla stämningarna nuförtiden i Ukraina och garantera att landet kan närma sig EU. Men på många håll i östra Ukraina riskerar det att bli ett lågt valdeltagande.

I stadsdelen Semjonovka i Slovjansk i Donetskområdet i östra Ukraina håller några hantverkare på och reparerar ett krigsskadat hus. Slovjansk var under många månader det militära högkvarteret för separatisterna, men i juli intog den ukrainskan armén staden och nu ska det genomföras parlamentsval. Men här verkar det som om många inte kommer att gå och rösta.

– Jag kommer inte att rösta, jag litar inte på någon politiker, säger en av hantverkarna, Vladimir. Enligt honom ser alla politiker bara till sina ekonomiska intressen och i Slovjansk finns inga arbeten att få för vanligt folk.

I grannlägenheten bor 24-åriga Marina med man och en tvåårig son samt hennes svärfar och svärmor.

– Det är ingen mening med att rösta, ingenting kommer att ändras, säger Marina och hon litar inte på presidenten Petro Porosjenko.

Hon har heller inget till övers för separatisterna. Familjen levde i källaren när striderna pågick men flydde de sista dagarna. När de kom tillbaka var det granatsplitter i deras väggar och alla  fönster och dörrar var urblåsta. Hon är bitter över att de inte får någon hjälp från myndigheterna, hantverkarna som repararerar är alla frivilliga.

– Snart kommer vintern och det finns ingen uppvärmning i huset och vi kommer inte heller att få det, säger Marina.

Mest oroar hon sig för den tvåårige sonen som blivit totalt folkskygg sedan striderna i somras. Bland de frivilliga hantverkarna finns  i varje fall en som säger att han tänker rösta.

Artjom kommer att rösta på president Porosjenkos valallians, något annat alternativ ser han inte. I det senaste parlamentsvalet röstade han på högernationalisterna i partiet Svoboda men han anser att de har skämt ut sig de senaste månaderna.

Andra människor i Semjonovka säger att de antagligen inte kommer att rösta, bland dem Anja som egentligen är sjuksköterska men som nu försörjer sig på att sälja frukt och grönsaker.

– Jag skulle rösta på dem som kan få slut på kriget, som kunde hitta en kompromiss mellan de två sidorna, säger Anja, men något sådant parti ser hon inte i dagens parlamentsval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".