pensionssparande
Foto: TT

Viktigt att ändra pensionssparandet

Vid årsskiftet ändras reglerna för pensionssparande. Glöm inte att ändra ditt sparande innan dess, annars får du skatta på pengarna två gånger. Men se upp för dyra alternativ.

I deklarationen har man kunnat göra avdrag för pensionssparande på upp till 12 000 kronor om året. Nästan 4 av 10 vuxna svenskar har ett sådant sparande. Men vid årsskiftet sänks avdragsrätten till 1 800 kronor, för att året därpå försvinna helt.

– När du inte får avdragsrätt är det här ett värdelöst sparande, säger Maria Landeborn, sparekonom på SBAB.

Om man fortsätter att sätta in pengar kommer de att skattas först innan, och sedan en gång till när de plockas ut. Förändringen gäller endast nysparande.

– Det får jag många frågor om. De pengar man redan har sparat ligger ju kvar, säger Monica Petersson, expert på Pensionsmyndigheten.

Allra viktigast är att ändra automatiska överföringar, uppmanar hon. Många har haft sitt pensionssparande länge och det är kanske därför lätt att missa.

Men behovet att spara kvarstår för många. Så vad är då alternativen? Amortera på huset är en form, säger Monica Petersson.

– Jag brukar säga att det är bra att sprida ut sitt sparande. Både att man amorterar på bolånet samtidigt som man sparar i fonder.

Sedan några år tillbaka finns Investeringssparkonto (ISK) en smidig sparform för att samla fonder och slippa krångel i deklarationen. Det är ett bra alternativ för pensionssparandet, tycker Maria Landeborn.

– Men man får vara lite disciplinerad, så att man inte använder upp pengarna. Det kan vara lämpligt att ha flera ISK, varav en är öronmärkt för pensionen. Där bör man inte sätta in mer än man kan avvara, medan sparande till boende, oförutsedda utgifter och annat kan ligga på ett annat ISK, säger Maria Landeborn.

Svenskarnas pensionssparande har varit en bra affär för många sparinstitut. Det är möjligt att till exempel bankerna nu kommer att lansera nya lösningar, med olika avgifter.

– Om banken hör av sig och förslår något annat ska man fråga noga vad det kostar på säg tio år, om jag sparar 1 000 kronor i månaden. Pensionssparandet är kanske det mest långsiktiga sparandet man har. Att då ha en avgift på en halv, en procent som tuggar på, plus fondavgifter, blir mycket pengar som man betalar i onödan, säger Maria Landeborn.

Fakta: Att spara till pensionen

När avdragsrätten för sparande i pensionsförsäkring och IPS, individuellt pensionssparande, försvinner är det bra att välja en annan sparform. Här är några alternativ:

  • Amortera. Ett sätt att sänka boendekostnaderna senare i livet eller få mer över om man säljer.
  • Sparkonto. En trygg sparform, som oftast dock ger väldigt låg avkastning.
  • Direktsparande i fonder eller aktier. Vinster och förluster vid försäljningar måste deklareras.
  • Investeringssparkonto. Ett gratiskonto där man kan samla fond- och aktiesparande. Schablonbeskattas varje år. Öppnas hos en bank eller nätmäklare,
  • Kapitalförsäkring. Finns olika varianter, fondförsäkring, traditionell förvaltning eller depåförsäkring. Kan ha avgifter. Beskattas liknande ISK. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".