Därför stoppar Systembolaget den populära spritsorten

1:38 min

Den populära spritsorten Fireball stoppas av Systembolaget för att den innehåller för höga halter av ämnet propylenglykol. Samtidigt poängteras att drycken stoppas för att vara på den säkra sidan, inte för att någon ska ha farit illa.

– Vi har idag inga indikationer på att det ska finnas någon omedelbar risk men däremot så har vi ju stoppat produkten och därför rekommenderar vi självklart ingen att dricka den nu när den är stoppad, säger Ida Thulin, biträdande presschef på Systembolaget.

Det var Systembolagets motsvarighet i Finland, Alko, som vid en rutinkontroll upptäckte att det fanns för höga halter av ämnet propylenglykol i Fireball, en populär spritsort med smak av kanel.

Propylenglykol är ett lösningsmedel som används i bland annat kylarvätska, skönhetsprodukter och livsmedel och kan vara farligt i större mängder. Och Fireball hade för höga halter av ämnet, enligt EU:s regler.

– Gränsvärden är ju alltid lågt satta för att hålla hög säkerhet. För propylenglykol så ligger gränsvärdet inom EU som jag har förstått det på 0,1 gram per kilo.

Detta kan jämföras med USA där gränsen går vid 5 gram per kilo. Fireball har klarat sig igenom Systembolagets egna tester tidigare, och enligt Ida Thulin har de aldrig stoppat någon annan spritdryck för att den innehåller för mycket propylenglykol.

Men om, eller när, Fireball kommer ut i butiken igen kan Systembolaget inte säga ännu.

– Det beror ju på, vi får göra egna labbtester och så får vi se vad som händer.

Livsmedelsverket vill inte kommentera vilka risker det kan medföra att få i sig för höga mängder propylenglykol, innan de vet hur mycket över gränsvärdet som mättes upp i spriten. Men ämnet är godkänt som livmedelstillsats och används som smakförstärkare i flera livsmedel.