Valet i Ukraina hotas av lågt valdeltagande

I Ukraina väljs ett nytt parlament i tidigarelagda val i dag. Nyvalet är en följd av de omfattande protesterna förra året som fick namnet Euromajdanprotesterna. Valet är avgörande men hotas framförallt av om det blir ett lågt valdeltagande.

– Ärligt talat har jag inte bestämt mig än, det är så många kandidater och partier att det är svårt, säger Svetlana, som ännu inte röstat i dag.

Hon och hela familjen tänker rösta på samma kandidater och partiblock, de håller fortfarande på och går igenom listorna. Hälften av de 450 platserna ska tillsättas med personval, resten går till partierna. Av 20 talet partier beräknas kanske sex ta sig över femprocentsspärren.

Vallokalerna öppnade i morse och sen dess har ukrainsk tv visat vallokaler från hela landet fyllda med röstande. Men normalt brukar valdeltagandet vara lågt runt 50 procent och det är den största risken i dag också.

För många är dock detta val mer avgörande än tidigare. De hyser starkt hopp om en total förändring, att gamla korrupta politiker byts ut mot mer hederliga nya. Sådana som Euromajdanaktivisterna, militära befäl från frivilligbataljonerna och civilrättskämpar i nya partigrupperingar.

Presidentens partigrupp lär vinna flest röster liksom partier som förespråkar ett enat starkt Ukraina som inte accepterar grannlandet Rysslands inflytande.