Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning. Foto: TT/Sveriges Radio.

"ECB vill inte inte anklagas för falsk bild"

"Processen riskerar att motverka ett annat av ECB:s mål"
1:08 min

Europeiska Centralbanken publicerade i dag sin så kallade stresstest av Eurozonens största banker. 25 av de 130 undersökta bankerna underkändes och måste skaffa mer kapital, något som dock kan motverka ECB:s mål att få bankerna att låna ut mer pengar.

Europeiska Centralbankens underkännande av var femte bank som de har undersökt tyder på att ECB inte ytterligare en gång vill anklagas för att ha presenterat en falsk bild av hälsan i Eurozonens banksystem.

I början av krisen, år 2010, gjorde ECB ett liknande test som bland annat visade att de två största irländska bankerna var vid god vigör. Tre månader senare fick de och en lång rad andra irländska banker räddas med skattepengar och landet Irland fick räddas undan statsbankrutt med ett räddningspaket.

Problemet är att för de underkända bankerna, är det här är en process som samtidigt riskerar att motverka ett annat av ECB:s mål, det vill säga att få bankerna att låna ut mer pengar. De underkända bankerna har lånat ut för mycket jämfört med sitt grundkapital och måste minska på låneandelen.  ECB:s förhoppning är att också de bankerna så småningom ska bli i ett sådant skick att de kan börja låna ut normalt igen.

Stresstestet var den sista förberedelsen inför att ECB om en vecka, den 4 november, blir granskningsmyndighet för Eurozonens banker. Det är ett viktigt steg i skapandet av en bankunion inom Eurozonen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".