1 av 3
Valare Wadda. Foto: Mona Hambraeus/SR
2 av 3
Ladi Keita bor i Sverige sedan tio år och arbetar som undersköterska. Foto: Mona Hambraeus/SR
3 av 3
Foto: Mona Hambraeus/SR

Svenska liberianer oroliga över ebola

"Man vet inte vem som bär på viruset"
2:00 min

Ebolaepidemin som härjar i Västafrika är värre än kriget. Det säger flera liberianer bosatta i Sverige. Undersköterskan Ladi Keita har både syskon och vänner i Liberias hårt drabbade huvudstad Monrovia.

– Vi har haft fjorton års inbördeskrig, men det värsta är det här utbrottet, säger Ladi Keita.

Är det här värre än kriget?

– Ja det här är värre än kriget. Man kan se vem som bär vapen eller var det inträffar explosioner, men det här viruset vet man inte vem som bär på, säger undersköterskan Ladi Keita.

Han är särskilt orolig för sin syster som arbetar som sjuksköterska i Monrovia. Många sjukvårdare har själva blivit smittade av ebola och dött.

– Hon sa till mig i förrgår att de lever från dag till dag. De vet inte vem av kollegorna som står näst i tur att drabbas. De har för lite utrustning för att skydda sig själva, säger han.

Ladi Keita är medlem i Svensk-Liberianska föreningen som hade möte i helgen. De pratade om hur de ska kunna få iväg en hjälpsändning till Liberia, de har samlat in sådant som  handskar och desinfektionsmedel.

Flera på mötet har släkt och vänner som dött i ebola. Via internet och telefon får de höra från det gamla hemlandet hur alla är rädda för att komma nära varandra, så till den grad att förhållanden spricker. Barnen sitter hemma eftersom skolorna är stängda och man vill helst inte släppa ut dem och leka.

Även de svensk-liberianer som bor i Sverige är mycket oroliga, säger Valare Wadda, vars familj bor en bit utanför huvudstaden Monrovia.

– Det är påfrestande när vi inte vet vad som händer och hur familj, släkt och vänner mår. Jag har vänner som förlorat anhöriga. Det är jobbigt och man undrar från dag till dag om man ska få ett samtal som kanske inte är så kul, säger Valare Wadda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".