1 av 3
Vallokal i Charkivs medicinska universitet där en fjärdedel av röstberättigade hade röstat efter halva dagen. Foto: Maria Persson Löfgren/SR
2 av 3
Valurnor i en av vallokalerna i Charkivs medicinska universitet. Foto: Maria Persson Löfgren/SR
3 av 3
Meterlånga rader med listor över vilka väljarna kan rösta på i ukrainska parlamentsvalet. Foto: Maria Persson Löfgren/Sverige Radio.

Lugnare än väntat under valet i Ukraina

"Vi är med och skapar framtiden med vårt val"
1:20 min

Ukraina väljer nytt parlament i skuggan av konflikten i östra Ukraina. Men trots oro för våldsamheter har det bara varit tiotalet falska bombhot mot vallokaler. I några distrikt försökte okända män muta väljare.

I Charkivs medicinska universitet hade en fjärdedel av de röstberättigade röstat efter halva dagen utan att observatörer sett några oegentligheter.

Motsvarande rapporteras från större delen av Ukraina. Polis tog emot bombhot mot tolv olika lokaler, som visade sig vara falskt alarm. Inrikesministeriet noterar minst 14 fall av försök att muta väljare att rösta på en viss kandidat. Stenkastning mot en bil med politiker och skottlossning mot en annan bil i Dnepropetrovsk har också förekommit.

Juriststudenten Andrei Gontjar har tagit på sig sin Vysjyvanka, en broderad blus, dagen till ära:

– Det är en viktig dag för mig, vi är med och skapar framtiden med vårt val, säger Andrei, som arbetar för lokala valkommissionen i medicinska universitets vallokal.

Själv har han redan röstat, men på grund av sin position får han inte säga på vilka.

Klockan åtta stänger vallokalerna och då kommer fyra olika vallokalsundersökningar som brukar ge en bra fingervisning av valresultatet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".