Smutsig valspurt i Brasilien

Runt 143 miljoner väntas på söndagen lägga sin röst för att välja Brasiliens nästa president. Valkampanjens slutspurt har präglats av påhopp.

I den andra omgången av presidentvalet står valet mellan den sittande presidenten Dilma Rousseff och utmanaren Aécio Neves. De sista två opinionsundersökningarna inför söndagens val hade Rousseff ett försprång på 4—6 procent, skriver Reuters, men valutgången ansågs ändå oviss.

Säkerheten har skärpts inför valet som många ser som en folkomröstning om Rousseffs Arbetarparti, som har haft makten i tolv år.

– Folk uppmanas att välja mellan två olika projekt, sade Rousseff när hon lade sin röst i staden Porto Alegre, enligt AFP.

Upptakten till valet har varit dramatisk. Det såg länge ut som om kampen skulle stå mellan Rousseff och Marina Silva, som själv först blev en kandidat sedan Socialistpartiets kandidat Eduardo Campos omkom i en flygkrasch i augusti. Men Silva slogs oväntat ut i den första omgången den 5 oktober.

Slutspurten har varit den smutsigaste valkampanjen i Brasiliens moderna historia. Rousseff har anklagat Neves för att ha kört berusad, slagit sin flickvän offentligt och för nepotism. Han har svarat med att anklaga sin motståndare för korruption, lögner och inkompetens.