Flera kommuner är kritiska mot att Migrationsverket vill tvinga dem att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Foto: Anders Wiklund/TT

Migrationsverket sämre på kvinnors asylskäl

"De rätta frågorna ställs inte och då får man inte de rätta svaren"
2:36 min

Migrationsverket får kritik från flera frivilligorganisationer för bristfälliga utredningar. I en ny rapport som tagits fram av det ideella nätverket Etikkommissionen i Sverige lyfts tolv kvinnor fram, som enligt nätverket har fått bristfälliga utredningar. Orsaken är, enligt nätverket, att myndigheten saknar kompetens när det gäller bland annat sexuellt våld och hedersrelaterat förtryck.

En av kvinnorna som lyfts fram i rapporten är Sabina som utsattes för människohandel och tvingades till prostitution.

– Första dagen jag kom till Sverige fick jag veta vad som gällde. De körde mig till en lägenhet och sa att jag skulle sälja min kropp oavsett om jag ville det eller inte, berättar Sabina, som egentligen heter något annat.

Hon berättar att hon under fem månader var inlåst i lägenheten, sedan lyckades hon fly, då var hon med barn och när hennes mamma hotade att döda henne om hon kom hem med ett barn som blivit till under prostitution sökte hon asyl i Sverige men fick avslag på sin ansökan.

Enligt nätverket Etikkommissionen i Sverige får kvinnor ofta bristfälliga utredningar eftersom Migrationsverkets handläggare saknar kompetens när det gäller sexuellt våld, trafficking och hedersrelaterat förtryck.

– De rätta frågorna ställs inte och då får man inte de rätta svaren om varför du flydde och vad som har hänt dig och dina barn, säger Anita Dorazio, en av personerna bakom rapporten.

Även företrädare för Amnesty och Röda Korset säger till ekot att de har läst många bristfälliga utredningar men att de har svårt att säga hur utbrett problemet är.

När Ekot läser igenom Migrationsverkets anteckningar från Sabinas utredning framgår att flera relevanta frågor inte ställts. Louise Weber är ansvarig för frågor som rör trafficking på Migrationsverket och hon har också läst Sabinas utredning.

– Vissa frågor hade man ju kunna gå mer på djupet med, säger hon.

Vilka tänker du på?

– Ja, vad riskerar du verkligen vid ett återvändande på grund av att du blivit utsatt för människohandel och prostitution och det faktum att hon nu har en son som blivit till under prostitution. Hur kommer det att tas emot av din familj?

Är det inte så att det är de här frågorna som hade kunnat vara avgörande för hennes rätt till asyl i Sverige?

– Ja, det är möjligt, det kan jag inte säga något om. Det enda jag kan säga är att vi hade kunnat gå lite mer på djupet i vissa frågor.

Sabina har fått avslag även av Migrationsdomstolen som inte träffat henne utan fattat beslut på Migrationsverkets och det juridiska ombudets underlag.

Eftersom beslutet vunnit laga kraft kan Sabina inte överklaga utan bara ansöka om verkställighetshinder om nya omständigheter tillkommer. För Sabina känns det jobbigt att alla frågor inte ställts.

– Det gör så ont att höra det efter så många år och så mycket elände och allt jag gått igenom att de nu erkänner att utredningen är dålig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".