Foto: TT.

Västvänliga partier mot seger i Ukraina

"Innebär att närmandet mot EU kan att fortsätta"
1:28 min

Klockan 19 svensk tid stängdes vallokalerna i Ukraina, som under söndagen har hållit parlamentsval. Enligt flera vallokalsundersökningar har den sittande presidenten Petro Porosjenkos allians vunnit - men hans seger blev mycket knappare än väntat.

Som väntat kommer de västorienterade partierna att få en helt dominerande ställning i det nya ukrainska parlamentet vilket innebär att närmandet mot EU kan att fortsätta. President Porosjenkos valallians får enligt undersökningarna cirka 23 procent, långt mindre än i förhandsprognoserna dock, då det spekulerades om 30 procent.

Det valblock som leds av den nuvarande premiärministern Arsenij Jatsenjuk väntas få nästan lika många röster, en klar överraskning. På tredje plats kommer ett annat parti med tydlig västinriktning med ett namn som betyder ungefär Självhjälp.

Det starkt nationalistiska Radikalpartiet går sämre än väntat men kommer in. I det nya parlamentet kommer det av allt att döma bara finnas ett parti med rötter i den gamla Janukovytjregimen, allt förutsatt att vallokalsundersökningarna stämmer.

Det här gäller de hälften av platserna i parlamentet som tillsätts med partilistor, den andra hälften utses via personval och de resultaten kan förändra bilden - men knappast så mycket.

Fakta: Valresultatet i Ukraina

 

Resultatet enligt den nationella vallokalsundersökningen:

 

1.Petro Porosjenko-Blocket — tidigare partiet Solidaritet (23%)

 

2. Folkets Front (21,3%)

 

3.Självhjälp (13,2%)

 

4.Oppositionsblocket (7,6%)

 

5.Radikala partiet (6,4%)

 

6.Svoboda(6,3%)

 

7.Fosterlandet

 

Källa: TT/Interfax

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".