I maj släppte Boko Haram en video där några av de kidnappade flickorna syns. Foto: AP/

Hundratals barn ännu fångar hos Boko Haram

"Hoppet om att få återse flickorna finns kvar, men minskar för varje dag"
1:40 min

I går rapporterades att 30 ungdomar blivit bortrövade i Nigeria. Och det är inte ensamma om det ödet. Omkring 60 unga flickor ha blivit bortrövade senaste veckan, av islamistgruppen Boko Haram i norra Nigeria, som nu hålls minst 500 flickor fångna, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. 

Nu vågar andra flickor inte gå i skolan längre, eftersom det är utbildning som skall bestraffas, enligt Boko Haram.

Det är de unga, kristna och skolflickor, som väljs ut av Boko Haram. Unga som duger att ta som fruar eller älskarinnor, kristna som tvingas konvertera till islam, och skolflickor som hotas att rövas bort, om de inte lyder uppmaningen att "boko" är "haram" - böcker är förbjudna.

För en vecka sedan, stormade en milisgrupp på motorcyklar in i en by i norra Nigeria, gick från hus till hus, skar halsen av fyra unga män, brände husen och förde bort 60 flickor, enligt en katolsk biskop i byn Garta.

Annars är det tystnad som råder i norra Nigeria, att berätta om övergreppen mot flickor, är tabu, enligt Mausi Segun från organisationen Human Rights Watch, som ändå har lyckats få några som lyckats rymma att berätta.

– Kvinnorna och flickorna som vi har talat med utgör bara en bråkdel av alla offer för Boko Harams kidnapptningar, säger Mausi Segun.

Human Rights Watch har nu sammanstället vittnesmålen från några av de 276 flickor som fördes bort i april i år, några som lyckades rymma. Som Gloria och hennes vän, som blev våldtagna, tvingades konvertera och sedan delta i strider, där de fick bära patronerna till Boko Harmas vapen och bevittna hur civila, framförallt studenter, dödades.

Hoppet om att få återse flickorna finns kvar, men minskar för varje dag. Trots att Nigerias regering uppger att det finns en överenskommelse om att de 276 som försvann i april, skall friges, så är det inte bekräftat av Boko Haram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".