Graninge Stiftsgård i Nacka utanför Stockholm såldes av Stockholms stift förra året för 56 miljoner kronor. Där ska snart bli äldreboende med en hög servicefaktor, enligt bolagets vd. Henrik Montgomery/TT

Utredning: Svenska kyrkan bör sälja fastigheter

"Ett antal hundratals miljoner som vi bör minska i kostnader"
1:41 min

Svenska kyrkans församlingar bör sälja en del av sina fastigheter för att spara pengar, detta enligt en utredning som på uppdrag av kyrkan har inventerat hela fastighetsbeståndet.

– I dag lägger vi ner ungefär 27 procent av kyrkoavgiften på fastighetsförvaltning. Det är klart att vi skulle önska att vi kunde lägga kanske mindre pengar på fastighetsförvaltning och mer på att sköta den grundläggande uppgiften, säger Lars Johnsson som är utredningens ordförande.

Tidigare har Svenska kyrkan inte vetat om hur många byggnader som församlingarna äger, men nu visar en enkät som församlingarna fått svara på att det finns drygt 11 000 fastigheter, utöver kyrkor och kapell. Det kan vara församlingshem, kursgårdar, prästgårdar och bostadshus.

– Det blir ju lokala frågor vilka fastigheter som man vill sälja och vilka som går att sälja.

Ja, efterfrågan på fastigheterna skiljer sig naturligtvis mycket åt. Till exempel sålde Stockholms stift förra året Graninge stiftsgård i Nacka utanför Stockholm för 56 miljoner kronor. Samtidigt kan församlingshem och andra kyrkobyggnader på landsbygden kan vara svårsålda.

För Svenska kyrkan innebär ett minskat medlemsantal att kyrkoavgifterna stadigt går ner. Kyrkan måste spara pengar och enligt Lars Johnsson kan man spara mycket på förvaltningskostnader.

– Det är ett antal hundratals miljoner som vi på sikt bör minska i fastighetsförvaltningskostnader.

Hur många fastigheter som kan säljas är för tidigt att säga, liksom hur mycket pengar försäljningarna skulle kunna ge. Men att församlingarna inte skulle förlora några större summor på uteblivna hyresintäkter är Lars Johnsson rätt övertygad om.

– Församlingarna hyr inte ut speciellt många lokaler i dag. Det är nog ingen större del i församlingarnas intäkter, generellt sett. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".