LO vill att yrkesprogrammen också ska ge högskolebehörighet, Foto: Janerik Henriksson/TT.

Svårt få jobb efter yrkesprogram

Besvärligt att bara få praktikplats
1:55 min

Ett år efter avslutat yrkesprogram på gymnasiet har endast var tredje etablerat sig på arbetsmarknaden. Det visar siffror från Skolverket som LO sammanställt.

För  Felicia Skog som utbildar sig till frisör är utmaningen i dagsläget att få praktikplats.

– Jag och min kompis gick runt tre timmar i går ändå från Skanstull till Gamla stan och alla hade redan eller så tog de inte emot. Det kommer säkert vara svårt att hitta jobb.

En relativt snabb utbildningsväg in i yrkeslivet efter grundskolan har traditionellt varit de yrkesinriktade programmen på gymnasiet till exempelvis hantverksjobb. Men sammanställningen visar alltså  att endast en av tre var etablerade ett år efter sin examen.

– Det ligger alldeles för lågt med tanke på att yrkesprogrammen syftar just till att ge ungdomar arbete. De håller för låg kvalitet helt enkelt. För få får den praktik de har rätt till, säger Nina Andersson Brynja utbildningspolitisk utredare vid LO.

– Det är också alldeles för få som får möjlighet att läsa in behörighet till högskolan och så vidare, det finns alltså flera aspekter som pekar på för låg kvalitet på sina håll. På sina håll håller de också god kvalitet det ska man säga.

Vad går att göra åt det här problemet då?

– Det viktigaste är att branscherna får ett större inflytande vid yrkesutbildningarnas utformning och genomförande. Man måste ha bättre kontakt mellan skola och arbetsliv för att se till att utbildningarna håller högre kvalitet, men också att övergången mellan skola och arbete blir så bra som möjligt.

LO föreslår också obligatorisk gymnasieskola och att yrkesprogrammen ska ge högskolebehörighet.

– Vi är inte så många i vår klass, så vi får den hjälp vi behöver och vi lär oss det vi måste, säger Niklas Ingelsson.

Han går ut nästa år som frisör vid Grillska gymnasiet i Stockholm, före examen är arbetsstatistik inget han tänker låta sig nedslås av.

– Det låter väldigt mörkt. Det är inget jag vill höra just nu.

Men du har höga ambitioner?

– Ja, säger Niklas Ingelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".