1 av 2
Leder Brasilien i fyra år till. Foto: Evaristo Sa/TT
2 av 2
Dilma Rouseff och hennes partikamrat och företrädare på presidentposten Lula da Silva. Foto: Evaristo Sa/TT.

Knapp seger för Rousseff i Brasilien

"Jag ska vara en bättre president"
1:43 min

President Dilma Rouseff vann presidentvalet i Brasilien. Med en mycket liten marginal besegrade hon sin motståndare Aécio Neves och sitter nu kvar i ytterligare fyra år.

Men det är ett delat land Dilma Rouseff ska leda.

– Jag ska vara en bättre president än vad jag varit de senaste fyra åren. Jag har förstått att det är det folket vill, sa Dilma Rouseff i sitt segertal.

Och ja - Dilma Rouseff blev omvald, men det var med en ytterst liten marginal. Nästan hälften, 48 procent,  av väljarna röstade på oppositionskandidaten Aécio Neves.

Paret Kaio Viana och Natalia Creuse kom hand i hand till vallokalen i centrala Rio de Janeiro. Hon skulle rösta på Aécio Neves, han på Dilma Rouseff. Det är en spegelbild av det brasilianska samhället - där inte bara familjer utan hela landet delats itu.

I nordöstra och norra Brasilien, dom fattigaste delarna, vann president Dilma stort. Men i söder blev det på många håll en brakförlust - i landets största och viktigaste stad São Paulo fick Dilma bara en tredjedel av rösterna. Och i sitt tal i går lovade DIlma att söka dialog med sina motståndare.

– Mitt första löfte som omvald president är att inleda en dialog med oppositionen. Vi vill trots allt allihopa det bästa för Brasilien, förhoppningsvis kan vi konstruera en framtid tillsammans, sa Dilma Rouseff, som uppmanade till fred och enighet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".