Frågan gäller ett område i närheten av al-Aqsa-moskén. Foto: Ahmad Gharabli/TT.

Jordanien varnar om fredsavtal

Jordanien varnade på söndagen Israel att fredsavtalet mellan länderna hotas om Israel fortsätter bygga bosättningar på ockuperad mark, och ändrar den religiösa statusen för en muslimsk helgedom i Jerusalem.

Walid Obeidat, Jordaniens ambassadör i Israel, utfärdade varningen vid ett tal vid ett evenemang med anledning av avtalets 20-årsjubileum.

Frågan om religiös status gäller ett område i närheten av al-Aqsa-moskén som i dag administreras av palestinska myndigheter.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att han inte kommer att ändra statusen för platsen som judar kallar Tempelberget och muslimer kallar Klippdomen.

Men hans politiska allierade har pressat honom att införa lagstiftning för att tillåta judar att be i anslutning till platsen som är helig inom både judendom och islam.

Länderna har haft ett fredsavtal sedan 1994, det andra som Israel slutit med ett arabiskt grannland sedan 1979, då ett tecknades med Egypten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".