Kronofogden kritiseras för festresor

Institutet mot mutor kommenterar
0:28 min

Kronofogden i Stockholm har i fjorton år arrangerat festresor och konferenser för konkursförvaltare vars arvoden de har statens uppdrag att granska, skriver Dagens Nyheter.

Oberoende experter som tidningen talat med anser att Kronfogdens verksamhet strider mot all form av opartiskhet och objektivitet.

– Man ska inte ens försätta sig i en situation där man skulle kunna påverkas, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

En konkursförvaltare säger anonymt till DN:

– Det är så klart viktigt för oss att ha en personlig relation till tjänstemännen. Det underlättar kontakterna när man vill att arvode ska gå igenom utan tjafs.

Ola Törnqvist arbetar på Kronofogden och har arrangerat flera av resorna. Han anser inte att upplägget är problematiskt.

– Vi utbyter erfarenheter och diskuterar gemensamma frågor, kan man säga. Sedan ska vi väl kanske inte lära känna varandra, men träffas i alla fall. Grunden är kompetenshöjning. Sedan är det ju middag och sådant också. Det har inte varit så märkvärdiga tillställningar, säger han till tidningen.

Anne Ramberg, ordförande i Advokatsamfundet, där de flesta konkursförvaltare är medlemmar, anser att konferensresorna är godtagbara.

– Rent principiellt tycker jag att det är värdefullt om konkursförvaltare, domstolar och tillsynsenhet kan ha konferenser ihop.

Kronfogden har enligt DN agerat resebyrå fram till maj 2014, då en extern arrangör anlitades. Anmälningsavgiften har legat på mellan 1 500 och drygt 3 000 kronor per person och har betalats av den anställdes arbetsgivare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".