Indonesiens nye president Joko Widodo (i mitten) med delar av sin nya regering. Foto: Achmad Ibrahim/TT.

Indonesiens nya regering tar plats

Har blivit hårt granskade
1:39 min

Indonesiens nya regering svärs in i dag. Det sker efter en veckas hårt jobb för landets nye president Joko Widodo att hitta ministerkandidater som inte varit inblandade i korruption eller annan brottslighet.

När ministrarna presenterades i går tryckte Widodo åter igen att detta kommer att bli en hårt arbetande regering där de flesta plockats utanför politiken.

De 34 ministrarna, varav åtta kvinnor, blev Joko Widodos slutliga val efter en vecka där hans lista på ministrar skickats fram och tillbaka mellan presidentpalatset och landets antikorruptionsbyrå. Minst åtta av tilltänkta ministrar fick rött i byråns kontroll och fick därmed inte bli en del av Indonesiens nya regering.

Det var första gången i landets historia som alla eventuella ministrar fick sin ekonomi och andra förehavanden kontrollerade. Men det ligger helt i linje med hur Widodo jobbat under hela sin politiska tid.

Mycket fokus har riktats på vilka han skulle välja för att sköta landets ekonomi och det blev två prövade män som tidigare jobbat under förre presidenten.

För första gången blir det en kvinna som landets utrikesminister: Retno Lestari Prian-sari som fram till nu varit  ambassadör i Nederländerna. Många tippar att Widodo kommer att lämna över mycket av utrikespolitiken på henne för att själv koncentrera sig på inrikesfrågor. Och där kommer ekonomin i främst.

Sydostasiens största ekonomi har tappat i fart de senaste åren. Även om tillväxten fortfarande ligger på över 5 procent om året så räcker det inte för att lyfta de dryga 10 procent av landets 250 miljoner människor som fortfarande lever i fattigdom.

Inom ett par veckor väntas första kallduschen och första politiska prövningen för Widodo då de flesta spår att den kraftigt subventionerade bensinen kommer att bli mycket dyrare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".