Ett av försvarskoncernen Saabs Gripen NG-stridsflygplan. Foto: Stefan Kalm / TT.

Saab och Brasilien ingår avtal om stridsflygplan

Försvarskoncernen Saab och Brasilien har nu skrivit på ett avtal om att Saab ska producera 36 stycken Gripen NG-plan för landets flygvapen. Ordern är värd cirka 39,3 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

– Vi är stolta över att stå sida vid sida med Brasilien i detta viktiga program, säger Saabs ordförande Marcus Wallenberg i pressmeddelandet.

I december 2013 beslutade Brasilien att Gripen NG-planen kommer att bli landets nya stridsflygplan. Sedan dess har Saab och Brasilien förhandlat för att ingå ett avtal och i dag har parterna alltså kommit överens.

De första leveranserna av stridsflygplanet Gripen NG kommer att ske någon gång under 2019 och pågå till 2024.

Saab och det brasilianska försvarsdepartementet har samtidigt skrivit på ett avtal om ett industrisamarbete. Enligt Saab innebär det "betydande tekniköverföring till brasiliansk industri" i omkring tio års tid.

För att affären ska kunna genomföras krävs bland annat att Saab får nödvändiga exporttillstånd. Bolaget förutspår att samtliga villkor kommer att vara uppfyllda under första halvåret 2015, skriver TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".