1 av 3
Foto: Fredrik Sandberg / TT.
2 av 3
Foto: Fredrik Sandberg / TT.
3 av 3
Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Betygen går upp trots hårdare krav

De nya betygskriterierna skulle få bukt med betygsinflationen. Men ändå fortsätter niondeklassarnas meritvärde att stiga, skriver Svenska dagbladet.

Tidningen har granskat meritvärdena i årskurs nio från 1998 till vårterminen 2014, och de har stigit sedan den nya betygsskalan infördes höstterminen 2011.

Antingen har eleverna blivit bättre eller så följer inte lärarna reglerna, säger Jonas Vlachos, forskare vid Stockholms universitet, till Svd.

Enligt tidningen skulle de nya betygskriterierna göra det svårare för en elev att få höga betyg, och elevens sämsta förmågor skulle ha större tyngd i betygssättningen.

De hårdare kraven skulle innebära att snittbetygen sjunker, men istället har snittbetygen gått upp sedan införandet av det nya betygsystemet.

Jonas Vlachos, forskare i utbildningsfrågor, uppger till Svd att det i dagsläget är svårt att veta varför utvecklingen ser ut som den gör, detta på grund av att det saknas ett fungerande utvärderingssystem av skolan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".