Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / TT.

Kritik mot Kronofogdens festresor

Festresor har pågått i 14 år
1:32 min

Kronofogdens tillsynsenhet i Stockholm har under många år ordnat konferenser, med middagar och vid flera tillfällen fri bar, för konkursförvaltare och de tjänstemän som har till uppgift att granska konkursförvaltarnas jobb. Efter avslöjandet väljer nu Kronofogden att sluta med middagarna.

– Om det på något sätt kan uppfattas finnas minsta lilla misstanke om att vi har gjort saker fel, eller uppfattas att vi gör saker fel, måste vi agera, säger Lena Bäcker, Kronofogdemyndighetens verksamhetschef.

Hon säger att huvudsyftet med konferenserna har varit kunskapsutbytet på de seminarier som hållits dagtid.

– Det har varit ett gediget program med olika föreläsningar från tidig morgon till eftermiddag, säger Lena Bäcker. Det är absolut inte middagarna som varit huvudsyftet.

Men det är ju de som nu får mest fokus och mest kritik?
– Ja, och nu förekommer vi den kritiken och kommer förespråka att middagarna inte längre skall finnas kvar, säger Lena Bäcker.

Rollfördelningen mellan konkursförvaltare och tjänstemän på Kronofogdemyndighetens tillsynsenhet är tydlig. När ett företag går i konkurs är det konkursförvaltaren som tar över företaget inklusive egendomen.

Det är myndighetens tjänstemän som granskar hur väl konkursförvaltaren sköter det uppdraget. Tjänstemännen har rätt att minska arvodet eller frånta konkursförvaltaren uppdraget.

Den granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att konferenserna med bland andra konkursförvaltare och tjänstemän vid flera tillfällen inneburit tillgång till gratis bar och middagar med öl och vin, ibland ombord på kryssningsfartyg mellan Finland och Sverige.

I 14 år ska det här arrangemanget ha gjorts. Källor uppger för DN att det ibland konsumeras en hel del alkohol under de här sammankomsterna.

Det är inte konferenserna i sig, med kunskaps och erfarenhetsutbytet som är problemet  utan just middagssamvaron där det har funnits alkohol med i bilden, tycker Helena Sundén som är generalsekreterare på Institutet mot mutor.

– Det här är ju personer som man ska utöva tillsyn över och då får man fundera på om det är lämpligt att dricka alkohol ihop och ha trevligt ihop. Det finns ju en risk att allmänheten skulle kunna uppfatta det som att man skulle kunna påverkas i sin objektivitet och bara det är illa nog, säger hon.

Tycker du att det finns tecken på att man i det här fallet gått över gränsen?
– Det finns en risk såtillvida att är det någon utifrån som skulle kunna se det som att man skulle kunna påverkas så är det illa nog.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".