1 av 4
Lee Joon-seok, kapten för den sjunkna färja Sewol, anländer till Gwangju tingsrätt i Gwangju, Sydkorea. Foto: AP Photo / Yonhap , Park Chul –Hong / TT.
2 av 4
Färjan kapsejsade drygt 20 kilometer utanför Sydkoreas sydkust. Foto: Lee Jin-man / AP / TT.
3 av 4
Sydkoreanska kustbevakningen räddar passagerare. Foto: AP Photo / Yonhap / TT.
4 av 4
Foto: AP Photo / Sydkoranska kustbevakningen via Yonhap / TT.

Sydkoreansk kapten kan få dödsstraff efter olycka

I Sydkorea yrkar åklagare på dödsstraff för kaptenen på den färja som sjönk i april då över 300 människor omkom, rapporterar flera nyhetsbyråer. De flesta av de döda var skolbarn.

Kaptenen på färjan Sewol åtalas tillsammans med 11 andra höga besättningsmän som åklagaren anser bör få livstids fängelse. 

Åklagaren menade på att kaptenen Lee Joon-seok, som står åtalad för mord, misslyckades med att göra sin plikt som kapten för färjan och att han flydde från färjan utan att göra några insatser för att rädda passagerarna ombord, rapporterade AFP.

Efter färjekatastrofen utlystes landsorg i Sydkorea, och allvarlig kritik riktades mot regeringens organisering av räddningsinsatsen, uppger BBC.

Kaptenen har under rättegången, som började i juni, att han var förvirrad och inte i ett normalt sinnestillstånd när händelsen inträffade , rapporterar BBC.

Färjan hade 476 passagerare, mestadels tonåringar, ombord när den kapsejsade utanför den södra kusten av Sydkorea den 16 april i år.

Endast 172 personer överlevde färjekatastrofen och överlevare vittnade i efterhand om att de blev tillsagda av besättningen att stanna där de var, trots att båten hade börjat sjunka, uppger BBC.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".