Kraftig granateld i Ukraina

Från östra Ukraina rapporteras att kraftig granateld har brutit ut efter en tids lugn nära staden Donetsk som hålls av proryska separatister. Detta efter en tids lugn, då en skör vapenvila råder i landet sedan i början av september.

Sammandrabbningarna äger rum samtidigt som rösterna räknas efter gårdagens parlamentsval i landet. Nyhetsbyrån AFP uppger att det rör sig om tung beskjutning, flera raketer hördes explodera tidigt på måndagsmorgonen i området Putilovsky, som ligger nära Donetsk förstörda flygplats.

Ekots Ukrainakorrespondent, Maria Persson Löfgren, menar att reaktionen från det det proryska fästet i Östra Ukraina var väntat.

– Det har varit väntat att det skulle komma ytterligare stridigheter, främst om flygplatsen i Donetsk, sa hon.

– Proryska separatistledare har kallat valresultatet för en fars, dessutom har inte personer som bor i Donetsk kunnat rösta, sa Maria Persson Löfgren som befinner sig på plats i staden Charkiv i nordöstra Ukraina.

Även en av Ukrainaregeringens baser i närheten av Avdiivka drabbades av tung raketbeskjutning, uppger en boende i området till AFP.

Den sittande presidenten Petro Porosjenkos egen valallians ser ut att bli största parti med omkring 23 procent av rösterna.

Västorienterade partier ser ut att få en helt dominerande ställning i Ukraina, vilket betyder att närmandet mot EU kan fortsätta, och få slut på konflikten med proryska separatister i öst, skriver TT.

Rysslands vice utrikesminister sa under måndagen att ett större antal " nationalister" i Ukrainas parlament efter valet skapar risk för mer stridigheter i öster, uppger Reuter.

– Det ryska utrikesdepartementet har sagt att det var fredliga krafter som segrade, men samtidigt har man också sagt att de extrem-nationalistiska krafterna har blivit för stora och kontrollerar nu det ukrainska parlamentet, säger Maria Persson Löfgren, Ekots Ukrainakorrespondent.