Amnesty kritiserar Migrationsverkets utredningar

Amnestys jurist: Bristen på följdfrågor största problemet
1:30 min

Det är förhållandevis vanligt att Migrationsverket missar relevanta frågor i sina utredningar, enligt Amnesty. Ekot har berättat om Sabina, som utsatts för trafficking och tvingats till prostitution, men som fått en bristfällig utredning av Migrationsverket. Enligt myndighetens egen expert borde man ställt fler frågor till Sabina i utredningen.

– När jag ser brister i grundutredningen är det här den absolut vanligaste. Jag tror att det största problemet vi har i asylutredningar och asylprövningar är bristen på följdfrågor, att man drar resonemang vidare fram till dess att man får en förståelse och en hel bild av vad personen varit med om och hur han eller hon uppfattar risken i framtiden, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

Enligt Amnesty, men också Röda korset och Etikkommissionen i Sverige, brister Migrationsverket i sina utredningsintervjuer.

Hur vanligt det är har de svårt att säga, men alla uppger att när de får ärenden på sitt bord är det vanligt att relevanta frågor i grundutredningen saknas.

Veronika Lindstrand Kant, som är ansvarig för asylprövningen på Migrationsverket, säger att Migrationsverket kan bli bättre och att man nu satsar på fortbildningar.

– Vi satsar hårt på kompetens just nu, men det är ju så att vi alltid kan bli bättre, säger Veronika Lindstrand Kant.

På Amnesty säger man att det är ett stort problem när Migrationsverkets utredningar brister eftersom felaktigheter i grundutredningen följer med genom hela rättssystemet och är svåra att rätta till i efterhand.

– Eftersom konsekvenserna av ett felaktigt beslut när det gäller asyl kan vara enormt stora är det ju otroligt viktigt att det går till på rätt sätt, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".