Vitrysk oro efter Ukrainakrisen

2:26 min

Vitrysslands president Lukasjenko tar avstånd från Rysslands agerade för att förbättra sitt eget rykte i väst, säger Vitrysslands främste människorättsaktivist Ales Bialiatski i en intervju med Ekot.

Oroligheterna i Ukraina har en kraftig inverkan på Vitryssland.

En stor del av människorna har blivit mycket skrämda. De är rädda för krig och även om de vill ha förändring i landet vill de inte att det ska ske med våld, säger Ales Bialiatski, från den vitryska människorättsorganisationen Viasna. Ekot träffar honom under hans besök i Stockholm. 

Att folket väljer stabilitet framför förändring kan gynna president Lukasjenko.

Presidenten har tagit avstånd från Rysslands annektering av Krim och försöker framställa sig som en partner till EU, och det oroar Ales Bialiatski.

– Trots att situationen i Vitryssland inte förändrats har vi fått signaler om att EU kan komma att minska trycket. Det är oroväckande, eftersom Vitryssland fortfarande är ett land där oliktänkande förföljs och val manipuleras, säger Ales Bialiatski.

EU har infört sanktioner, som omfattar inreseförbud och frysning av tillgångar för personer som anses ansvariga för valfusk och förtryck av oppositionella.

Ales Bialiatski grundade människorättsorganisationen Viasna för nästan tjugo år sedan, till stöd för politiska fångar och deras familjer.

Han blev själv en politisk fånge år 2011, när han dömdes till fyra års fängelse för skattebrott, i en hårt kritiserad rättegång. I somras släpptes han plötsligt.

I dag kan han skoja om åren i fängelse. Det var svåra förhållanden säger han, och tror att en svensk i ett vitryskt fängelse skulle få en svår kulturchock.

Framtiden innebär hårt arbete för demokrati, säger han.

– Jag har ju vilat nu i tre år och inte gjort någonting. Jag har varit som en bunden häst. 

Det finns en oro för hur ett expansivt Ryssland kan se på Vitryssland, där demokrati och självständighet är tätt sammankopplade. Därför fortsätter arbetet för både självständighet och demokrati, säger Ales Bialiatski.