Terrormisstänkta förhörs i irakisk tv

I Irak slår ett nytt, kontroversiellt tv-program alla tittarrekord. Varje kväll visar den statliga stationen al-Iraqiya förhör med misstänkta terrorister som bryter ihop och erkänner sina brott inför tittarna.

Trots kritik från människorättsorganisationer har programmet blivit omåttligt populärt. Amar al-Hasso och hans kompisar hör till dem som tittar på vartenda avsnitt.

– Vi har tittat på vartenda program ända sedan starten, säger Amar al-Hasso.

16-årig pojke i timmeslångt tv-förhör
Han och hans vänner sitter bänkade i tv-soffan framför kvällens avsnitt av Terrorister i rättvisans händer. Den här kvällen är det en 16-årig pojke som i en timmes tid förhörs framför tv-kameran.

16-åringen berättar hur han för 70 dollar deltog i mordet på en lokalpolitiker i centrala Irak. Med hjälp av leksaksbilar visar han hur han och hans kumpaner kapade politikerns bil, sedan slog de honom och hans son med gevärskolvar för att till sist skjuta dem.

”Det visar vilka som står bakom våldet”
Amar al-Hasso och hans vänner är från Mosul, en stad som har varit särskilt utsatt för bilbomber och självmordsattentat, de har flera bekanta som har kidnappats eller dödats.

Amar al-Hasso säger att programmet är så bra eftersom det visar tittarna vilka det är som står bakom våldet.

– Förut trodde vi att det var människor som drevs av religiösa motiv, nu ser vi att de är vanliga kriminella, säger Amar al-Hasso.

Programmet ger intryck av att den irakiska polisen tar krafttag mot våldet och statistik visar att irakierna är mycket mer benägna att rapportera misstänkta terrorister sedan programstarten.

Kritik från människorättsorganisationer
Men människorättsorganisationer har kritiserat tv-programmet för att de förhörda hängs ut utan att vara dömda.

En del av dem som har framträtt har visat tydliga tecken på misshandel. Men Amar al-Hasso, viftar undan all sådan kritik.

– Det är en läxa för dem, och det avskräcker alla som överväger sådana brott, säger Amar al-Hasso.

Caroline Salzinger, Irak
caroline.salzinger@sr.se