1 av 2
Universitetssjukhuset i Newark, New Jersey, där Kaci Hickox hölls isolerad. Foto: TT / Kena Betancur
2 av 2
Foto: Mladen Antonov/TT.

Het diskussion om hanteringen av ebola i USA

Isolerade sjuksköterskan hotade stämma delstaten
1:54 min

Ett par delstater har infört obligatorisk karantän för hemvändande hjälparbetare. I USA går diskussionen på högvarv om hur myndigheterna hanterar riskerna för ebolasmitta.

Sjuksköterskan Kaci Hickox, som isolerats på sjukhus trots att hon var smittfri när hon kom tillbaka från Sierra Leone, får nu lämna sjukhuset.

I samtal med tv-bolaget CNN uttryckte Hickox i går sin upprördhet över att ha isolerats på sjukhus och tvingats stanna under inkubationstiden i 21 dagar. Allt detta trots att hon inte hade några symptom på att vara smittad av ebola, och därmed inte själv kan sprida sjukdomen.

På twitter meddelade i dag guvernören i delstaten New Jersey, Chris Christie, att Kaci Hickox får åka hem. Beslutet föregicks av hot från Hickox om att stämma delstaten för att kränka hennes mänskliga rättigheter.

Hon har nu släppts efter tryck från medicinska specialister och Vita Huset om att inte tvinga återvändade hjälparbetare från Västafrika att sitta i karantän i USA i 21 dagar om de inte har några symptom på att ha smittats av ebola.

Kaci Hickox blev den första som tvingades följa nya regler om obligatorisk karantän, som infördes av delstaterna New Jersy och New York i slutet av förra veckan för alla som kommer tillbaka till USA och har varit i kontakt med ebola. Liknande regler infördes sedan i Illinois och Florida.

Sjuksköterskan Hickox har sagt att medicinska beslut ska fattas av läkare och inte politiker och flera specialister har kritiserat beslutet för att dels vara överdrivet försiktigt, dels för att göra det svårare att rekrytera läkare, sköterskor och andra hjälparbetare till de svårast drabbade länderna i Västafrika.

Flera medier i USA rapporterar att Vita Huset tryckt på för att delstaterna, som har rätt att bestämma själva, ska bygga sina beslut på vetenskap och kända fakta, inte på oro och fruktan för smittan. Några av dem har modifierat reglerna efter det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".