Det bör vara förbjudet att maskera sig på svenska arenor, anser förre rikspolischefen Björn Eriksson. Foto: Maja Suslin/TT

Maskeringsförbud ska hindra pyroteknik

"Kan inte identifiera dem som beter sig illa"
1:45 min

Skandalscener med pyroteknik på svenska fotbollsmatcher fortsätter, trots löften om hårdare tag mot supportrar. Maskeringsförbud på idrottsarenor måste påskyndas, anser förre rikspolischefen Björn Eriksson.

Trots diskussion om hårdare tag mot fotbollssupportrar som inte sköter sig, har den allsvenska säsongen 2014 präglats av många incidenter med pyroteknik inblandad.  

I går utspelades nya skandalscener. Den här gången i Borås där Elfsborg mötte Djurgården.

– Huvudproblemet är dem som aldrig lagförs. Om man lagför en bråkdel av alla som eldar pyroteknik så måste man koncentera sig på att identifiera flera, säger Björn Eriksson, som ledde den så kallade huliganutredningen som presenterades förra året.

Under matchen mellan Elfsborg och Djurgården brände Djurgårdssupportrarna av mängder av bengaler och dessutom kastades ett knallskott in på planen och small av alldeles intill en brandman som skadade hörseln.

Ett av de förslag Björn Eriksson lade fram i sin huliganutredning var att införa ett förbud mot maskering på idrottsarenor. Men enligt dåvarande justitieminister Beatrice Ask var det förslaget inte tillräckligt genomarbetat.

I våras tillsatte regeringen en ny utredning. Ett eventuellt förbud drar alltså ut på tiden och Björn Eriksson menar att det är en viktig del i kampen mot supporterproblemen på fotbollsarenorna att snarast få det på plats.

Elfsborgs ordförande Bosse Johansson håller med om att supportrar som maskerar sig är ett stort problem.

Han reagerade starkt på det som hände och gick ut och talade om att förbjuda supportrar från bland annat Djurgården och AIK att komma in på ståplats på Borås arena nästa år.

– Det går inte att identifiera dem som beter sig illa, och då blir frågan om man kan ha ståplats kvar, säger Bosse Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".