Romsons toppkollega dömd för knarksmuggling

1:16 min

En politisk topptjänsteman i regeringskansliet dömdes för narkotikasmuggling 2012. Mannen är handplockad till Miljöpartiets språkrör Åsa Romsons stab, rapporterar expressen.se.

RÄTTELSE AV FELAKTIG UPPGIFT: 
På måndagskvällen uppgav Ekot att en miljöpartistisk regeringstjänsteman som dömdes för narkotikasmuggling 2012 också var dömd för misshandel. Uppgiften är felaktig, han är inte dömd för misshandel. Artikeln har uppdaterats.

Han beställde i slutet av 2011 från Nederländerna 42,7 gram svamp innehållande den narkotikaklassade substansen Psilocin.

– Man gör dumma saker när man är alkoholpåverkad, sade han i polisförhör.

Topptjänstemannen erkände och dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst. Statssekreterare Per Ängquist, som anställde mannen, säger att han visste om mannens bakgrund.

– Ja det är allvarliga brott. Jag har känt till dem, men han har varit helt öppen mot mig hela vägen. Han har erkänt, och han har ångrat det djupt, och har har sonat sina brott. Jag har förtroende för honom, trots de här händelserna, säger Ängquist till Ekot.

Av domen från 2012 framgår att mannen köpte svampen via internet och att den sen beslagtogs av tullen. Mannen sade under rättegången att han varit mycket berusad och att han mådde dåligt när han beställde svampen.

Tingsrätten tyckte att ett fängelsestraff var motiverat men eftersom mannen var villig att göra samhällstjänst fick han villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Enligt Pär Ängquist finns det ingen anledning att ompröva anställningen och han betonar att mannen också kollats upp enligt regelverket innan han anställdes.

– Han har också genomgått samma säkerhetskontroll och bedömning som alla politiskt anställda i regeringskansliet, säger han.

Miljöpartiets ledning kände till mannens bakgrund och språkröret och utbildningsminister Gustaf Fridolin säger i en skriftlig kommentar till Ekot att han har fullt förtroende för rekryteringen.

– Jag har ingen anledning att misstro att personen i fråga ångrar sitt brott och jag är noga med att i alla sammanhang betona att man inte ska vara dömd för alltid och utestängd från politisk verksamhet beroende på misstag som man ångrar och tagit ansvar för, skriver Fridolin till Ekot.