Gripanden i Mexiko efter studenters försvinnande

1:40 min

Fyra personer knutna till gängkriminalitet har gripits i Mexiko anklagade för direkt inblandning i 43 studenters försvinnande för en månad sedan. De ska ha gjort vissa medgivanden. Samtidigt höjs kraven på att inrätta en sanningskommission som ska utreda vad som hänt de försvunna studenterna.

Guvernören för delstaten avgick för några dagar sedan och Mexikos president har nu utsett en ny guvernör.

– Jag önskar dig lycka till, hoppas du når framgång i din jakt på sanningen, sa president Enrique Peña Nieto när han på måndagen utnämnde en ny guvernör för delstaten Guerrero.

De två männen utbytte artighetsfraser och förklarade att presskonferensen var över. Kanske lika bra det. Den bestod nämligen av en halvtimmes lång parad av välmenande men tomma uttalanden.

Peña Nieto och den nyutnämnde guvernören Rogelio Ortega förklarade att de 43 försvunna studenterna är en skam för Mexico och förband sig att göra allt för att hitta dem vid liv.

Bytet av delstatsguvernör är en politisk eftergift till de tiotusentals demonstranter som krävde den tidigare guvernörens avgång.

De 43 lärarstudenterna saknas fortfarande. Antalet massgravar som hittats är nu uppe i 13. Fast vem som ligger där verkar ingen veta, hittills har DNA-prover visat att det inte är de försvunna studenterna.

I Mexiko city maler de politiska kvarnarna. Flera kongresspolitiker kräver en sanningskommission som ska gå till botten med korruptionen i delstaten.

Under tiden sätter studenternas föräldrar upp träkors på de platser där några av de unga männen misstänks ha mördats, efter att ha förts bort av polis i maskopi med en lokal knarkkartell.

Det är nu en månad sedan de senast sågs vid liv.