Foto: TT

Australien inför inreseförbud från eboladrabbade länder

"Kommer inte att göra något för att skydda Australien"
1:17 min

Australien har beslutat att införa inreseförbud för personer som kommer från eboladrabbade västafrikanska länder. Det blir de första rika landet i världen att helt stänga gränserna för de som kommer från Sierra Leone, Guinea och Liberia.

Australiens migrationsminister Scott Morrisson lämnade i morse, lokal tid, besked om att stänga gränsen.

– Vi har mycket bra kontroll genom vårt immigrationsprogram på vilka som kommer till Australien och nu stoppar vi all inresa från dessa ebolasmittade länder, sa Scott Morrisson till media.

Australiska medborgare som kommer från något av de drabbade länderna kommer att tvingas till 21 dagar i karantän.

Australien har inte drabbats av något ebolafall än men i förra veckan isolerades en 18-årig flicka som varit i ett eboladrabbat land. Hon hade feber men det visade sig att hon inte var smittad.

För några veckor sedan kom det fram att Australien nekat en förfrågan från Storbritannien och USA om att skicka sjukvårdspersonal till Sierra Leone för att hjälpa till på ebolasjukhusen där.

Reaktionerna mot Australiens beslut är hårda.

– Detta förbud kommer inte att göra något för att skydda Australien, säger läkaren Adam Kamradt- Scott till nyhetsbyrån Reuters. Det enda det gör är att ytterligare spä på Australiens humanitärt dåliga rykte. Detta är bara politik för det finns mycket lite medicinskt stöd för det här beslut, säger han.

Flera länder i Afrika och i Latinamerika har infört liknande förbud. Sydafrika införde för en vecka sedan ett begränsat inreseförbud. Men Australien blir det första rika landet att helt stoppa alla inresor från eboladrabbade länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".