Västländer ökar skyddet för att undvika ebola

Allt fler länder inför hårdare restriktioner för att skydda sig mot spridningen av blödarsjukdomen ebola. Nu inför smittskyddsmyndigheten CDC i USA nya riktlinjer till delstaterna för hur utsända sjukvårdsarbetare som återvänder från eboladrabbade länder ska behandlas.

Beskedet kommer efter en massiv kritikerstorm, sedan en sköterska som vårdat ebolasjuka i Sierra Leone tvingades till karantän av delstaten New Jersey trots att hon inte uppvisade några ebolasymptom.

Frågan om karantän avgör delstaterna själva men CDC rekommenderar nu att riskpersoner i stället "aktivt övervakas direkt".

Det betyder att personer som kan räknas in i en "högrisk-kategori", måste feberkollas varje dag under 21 dagar (så lång som inkubationstiden för ebola är). Människor i gruppen bör också under de 21 dagarna beläggas med reserestriktioner och restriktioner när det gäller publika aktiviteter.

Till högrisk-kategorin räknas bland andra de som varit i kontakt med sjuka personers kroppsvätskor utan att bära skyddsutrustning och de som rört vid en död kropp efter en ebolasjuk människa.

– Vi bedömer att det är en sund och bra hälsopolicy, sade CDC-chefen Tom Frieden om de nya riktlinjerna när han presenterade dem på måndagen amerikansk tid. Frieden varnade då också för risken att läkare och sköterskor som kämpar mot ebola i Västafrika blir stämplade som "parias" när de kommer hem.

Beskedet kom dagen efter att sjuksköterskan Kaci Hickox riktat skarp kritik mot att hon fördes till sjukhus, när hon återvände från Sierra Leone och att hon fick tillbringa tre dagar i ett tält med portabel toalett och utan dusch.

Förra månaden jobbade den 33-åriga sköterskan med ebolasmittade i Sierra Leone för Läkare utan gränser. Hon återvände i fredags, då borgmästarna i New Jersey och New York införde tvingande regler för hemvändande om sjukhusvistelse under tre veckors karantän.

Hickox hade inte tänkt framträda i medier men blev mycket irriterad när hon hörde att New Jerseys guvernör Chris Christie sagt att hon "uppenbarligen var sjuk".

Senare under måndagen, efter påtryckningar från Vita huset enligt samstämmiga medier, ändrade sig Christie och sköterskan slapp sjukhuskarantänen.

Australien har beslutat att införa inreseförbud för personer som kommer från Eboladrabbade västafrikanska länder.

Det blir de första rika landet i världen att helt stänga gränserna för de som kommer från Sierra Leone, Guinea och Liberia.

Flera länder i Afrika och i Latinamerika har infört liknande förbud. Sydafrika införde för en vecka sedan ett begränsat inreseförbud.  

För en dryg vecka sedan beslutade den svenska regeringen att ebola som en samhällsfarlig sjukdom. Det innebär att myndigheterna nu får helt andra befogenheter att bekämpa smittan.

Ett exempel är att om en smittad person kommer till Sverige med ett flygplan, har myndigheterna rätt att hålla kvar alla passagerare i planet för att informera om sjukdomen och smittan.

Ebola har tidigare ingått i kategorin "allmänfarliga sjukdomar", en mindre allvarlig klassning.