Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomiekot: Därför sänks räntan till 0,0 procent

Publicerat tisdag 28 oktober 2014 kl 10.18
Johan Prane: Vi har ingen inflation i det här landet
(1:43 min)
Johan Prane. Foto: SR/TT

Riksbanken sänker styrräntan från 0,25 procent till 0,0 procent. Det beskedet kom under tisdagförmiddagen. Ekonomiekots Johan Prane reder ut vad denna sänkning betyder.

 

Varför sänker Riksbanken räntan till historiskt låga noll procent?

Förklaringen är de senaste inflationssiffrorna för september som var klart lägre än vad Riksbanken och andra prognosmakare hade trott. Det var ingen inflation alls, utan i stället hade priserna sjunkit med 0,4 procent det senaste året. Sjunkande priser gör att investeringar skjuts på framtiden och är något som Riksbanken fruktar som pesten. Riksbankens mål är att det ska vara två procents inflation i Sverige, men där har den inte varit på närmare tre år trots att räntan varit låg länge.

Hur kan en räntesänkning få fart på inflationen?

Det är det vanligaste medlet som en centralbank brukar använda sig av. Det får hushåll och företag att låna mer pengar för att investera och spendera, vilket ger fart åt ekonomin. Då brukar också inflationen öka.

Det här är den lägsta räntan som Sverige har haft, hur dramatiskt är det?

Det kan bli dramatiskt om inflationen inte tar fart, trots att räntan är noll. Frågan är vad Riksbanken i så fall är beredd att ta till för åtgärder?

Vad skulle det kunna vara?

Den europeiska centralbanken, ECB, har redan i dag en ränta på 0.05 procent, och de har börjat köpa värdepapper för "nytryckta" pengar från bankerna i euroområdet som därmed får mer pengar att låna ut. Men det är tveksamt om Riksbanken tar till sådana åtgärder eftersom svenska banker är starka och inte behöver samma stöd. I stället kanske Riksbanken skickar tydliga signaler om att den låga räntan kommer att vara kvar under lång tid.

Vad händer om deflationen biter sig fast trots räntesänkningen?

Det finns ekonomer som varnar för att den europeiska ekonomin är på väg att hamna där den japanska ekonomin varit i många år med sjunkande priser och låg tillväxt. Om priserna sjunker minskar investeringarna och ekonomin riskerar att krympa eller växa mycket långsamt. Det gör det svårare att skapa jobb. I Sverige är tillväxten högre än i euroområdet men samma farhågor finns här.

Vad säger det här läget om svensk ekonomi?

Det visar vilket trubbigt instrument Riksbankens styrränta är trots att gaspedalen nu är tryckt i botten. Sverige påverkas kraftigt av de ekonomiska problemen i resten av Europa. Priserna i Sverige hålls dessutom tillbaka av den globala konkurrensen inom många branscher. Sveriges ekonomi brukar beskrivas som en liten flotte ute på ett stort hav.

Men att räntan är 0 betyder inte att Sveriges ekonomi är i lika dåligt skick som i stora delar av euroområdet.  

Hur påverkas den svenska kronan av den låga räntan?

Kronan försvagas av en räntesänkning och därmed blir det dyrare för svenskar att handla utländska varor och tjänster. Det i sig gör att priserna stiger och inflationen går upp.

Vilka övriga konsekvenser kommer det bli för den svenska ekonomin?

Troligen en väldigt liten effekt. De rörliga bolåneräntorna kommer att sänkas något. Räntan är nere på en sådan låg nivå så sänkningen kan mer tolkas som en markering att Riksbanken tar inflationsmålet på allvar.

När höjs räntan?

Riksbanken bedömer att först i mitten på 2016 bör räntan höjas långsamt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".