Högste saudiske religiöse ledaren Sheikh Abdul Aziz al-Sheikh. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Fängelse för saudiska twittrare

Dömdes till mellan tre och åtta års fängelse
1:18 min

Saudiarabien har dömt tre advokater till fängelsestraff efter att de varit kritiska på twitter. Människorättsorganisationer har upprepade gånger kritiserat Saudiarabiens hantering av oliktänkande.

De tre advokaterna dömdes igår till mellan fem och åtta års fängelse efter att de på mikrobloggen twitter varit kritiska mot det saudiska rättssystemet, skriver Saudiarabiens statliga nyhetsbyrå. De anklagas för att ha kritiserat islamiska sharialagar och för att propagera mot det saudiska rättsväsendet.

Den mycket inflytelserike högste saudiske religiöse ledaren Sheikh Abdul Aziz al-Sheikh har nyligen sagt att twitter är roten till all ondska och förstörelse och används för att sprida lögner.

En undersökning i 22 arabländer visar att Saudiarabien är landet med flest twittrare. 40 procent av alla arabvärldens twittrare finns i det saudiska kungariket, men att kritisera myndigheterna kan alltså få allvarliga konsekvenser.

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch har upprepade gånger fördömt Saudiarabien för att visa liten tolerans mot oliktänkande. Nyligen dömdes en shiamuslimsk ledare till döden efter att ha stöttat fredliga protester och kritiserat regeringen.

Mellan 10 och 15 procent av Saudiarabiens befolkning är shiamuslimer, enligt Human Rights Watch utestängs shiamuslimer från arbete och de har inte samma rättigheter som den sunnimuslimska majoriteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".