1 av 3
Salone del Gusto i Turin. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
2 av 3
Salone del Gusto i Turin. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
3 av 3
Stefan Jensen visar västkustmat på Salone del Gusto i Turin. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Rökt fisk sätter fart på italienska smaklökar

Svensk mat går hem i Italien
2:06 min

I det kulinariska matlandet Italien blir man alltmer intresserade av svensk mat. Exporten av svenska livsmedel har ökat i år med 25 procent jämfört med samma period förra året. Och på en av Europas största matmässor, Salone del Gusto i Turin, har Sverige satsat på en stor monter. Anna Godevärn är en av de svenska matproducenterna på plats.

– Jag tog med mig för lite grejer, det är slut snart, så det här kan bli riktigt bra, säger Anna Godevärn.

Sedan i våras har familjeföretaget Mörsjö deli från Östersund en återförsäljare i Italien och säljer sina tunnbrödchips i butiker här.

Mässan Salone del gusto med fokus på slow food är så gigantisk att man lätt går vilse. Visit Sweden och Business Sweden satsar på att få ännu mer svensk mat in i matlandet Italien. Det flockas besökare kring den stora svenska paviljongen.

– Jättegott, grattis till att du är svensk, säger en kvinna i glasögon och kort dunjacka som provar ett mörkt skånskt fruktbröd.

Italienska matimportören Andreas Schild från företaget La Diva blir överförtjust i jämtländska ostar och ställer frågor till företaget.

– Jag kanske vill köpa in svensk mat till en stor kund, säger han och är överraskad av smakerna, säger han.

Det är framförallt fisk, alkohol, bageri och mejeriprodukter som exporteras från Sverige till Europa. Den största delen av matexporten till Italien är fisk.

Svensk mat uppmärksammas också alltmer i internationella medier. Det här är ett sätt att också locka turister. Vid en hörna smaskar italienare och japaner på rökt makrill, lax och ostron.

– Bättre än italiensk mat, säger en ung man.

Stefan Jensen från Rökeriet i Strömstad märker att intresset har växt.

– Jag har varit här förr, för fyra år sedan, då tyckte jag att de var lite rädda att prova. Men jag tycker att intresset nu är jättestort. Ofta kan man tycka att italienare är ganska konservativa och äter det man själv gör bäst, men de vågar prova andra saker, säger Jensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".