Skattmasen i USA tar pengar från oskyldiga

Ägaren måste bevisa sin oskuld
1:34 min

Skattemyndigheten i USA beslagtar pengar från oskyldiga människors bankkonton. Myndigheten har rätt att tömma ett konto om pengarna anses komma från brottslig verksamhet. Ägaren måste bevisa sin oskuld för att få tillbaka sina besparingar.

Flera medier berättar om fall där småföretagare, eller privatpersoner med sparkonton, blivit av med sina pengar. Skattemyndigheten har tagit dem.

Det räcker att skattemyndigheten tycker att aktiviteten på ett bankkonto verkar misstänkt, och att en domare håller med om det, för att pengarna får beslagtas.

– Den som äger pengarna informeras inte och har ingen chans att förklara sig före beslaget, säger Robert Johnson till Ekot.

Han är jurist på Institutet för Rättvisa, en organisation som försöker ändra reglerna som tillåter de här beslagen och som hjälper människor som blivit av med sina pengar.

2012 gjorde skattemyndigheten 639 beslag. Medelsumman de tog var drygt 30 000 dollar eller drygt 210 000 kronor, säger Johnson.

Enligt reglerna får skattemyndigheten ta pengar som de misstänker kommer från brottslig verksamhet. Misstanken kan väckas om kontots ägare sätter in mindre summor än 10 000 dollar upprepade gånger.

10 000 är den gräns när banken måste rapportera till myndigheterna.

När skattemyndigheten väl tagit pengarna kan det ta åratal för ägarna att få tillbaka dem och ägaren måste bevisa sin oskuld först.

– Det kan bli dyrt med juridisk hjälp och de flesta ger bara upp, säger juristen Robert Johnson till Ekot och tillägger att bara ett av fem beslag har hållit för åtal.

Justitiedepartementet behåller pengarna, oftast går en del av pengarna tillbaka till den myndighet som gjorde beslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".