1 av 3
Malala Yousafzai talade efter att ha tilldelats "barnens Nobelpris". Foto: ANDERS WIKLUND / TT
2 av 3
Igår hölls en presskonferens på Skeppsholmen i Stockholm där pristagarna utsågs. John Wood från USA prisades för barns rätt till utbildning, Malala Yousafzai för hennes kamp för flickors rättigheter och Indira Ranamgar från Nepal för sin kamp för fångars barn. Foto: Annika Af Klercker/TT
3 av 3
Malala Yousafzai fick i dag ta emot "barnens nobelpris" i Mariefred. Foto: Rui Vieira/TT

Malala Yosufzai fick "barnens Nobelpris"

"Jag känner mig hedrad att hela världen stödjer mig"
1:30 min

Fredspristagaren Malala Yousafzai tog i dag emot ”barnens Nobelpris”. Ingen har tidigare fått Nobels fredspris och Worlds childrens prize för barnets rättigheter samma år.

Det var en glad och stolt Malala Yousafzai som besökte Mariefred för att ta emot "barnens Nobelpris". Hon var särskilt glad över att det är barn som har röstat fram henne som pristagare. Det är inte bara vuxna som kan stå upp för barns rättigheter, sade Malala på presskonferensen.  

– För första gången har barnen valt att ett barn ska få priset. Vi ska stå upp för våra rättigheter, sade Malala Yousafzai på presskonferensen.

Malala Yousafzai berättade att prispengarna uteslutande ska gå till att bygga upp skolor i Gaza. 
Hon har nu gjort en historisk dubbel, ingen har tidigare fått Nobels fredspris och Worlds childrens prize på samma år.

– Jag känner mig hedrad att hela världen stödjer mig, sade hon.

Worlds childrens prize utbildar barn över hela världen om barns rättigheter och demokrati. Mer än 35 miljoner barn i mer än 100 länder har gått utbildningen under de drygt 15 år som den funnits.

Över 46 000 barn i Sverige har ordnat valdagar i sina skolor för att rösta fram vinnaren av Worlds childrens prize för barnets rättigheter. Totalt är det två miljoner barn som röstat fram Malala Yousafzai som årets pristagare.

- Jag tror att barnen intresserar sig för hur barn har det i andra länder och hur utvecklingen ser ut. De vill ha förändring, de vill göra världen till en bättre plats, säger Malala Yousafzai till Ekots reporter Linda Thulin.

Men all uppmärksamhet och alla priser når förstås inte fram till flickorna som hon kämpar för att hjälpa. För dem är hon bara en vanlig student som vill att alla ska få gå i skolan:

– Ibland när jag besöker utvecklingsländer vet de inte vem jag är. De har inte tillgång till internet och media. När vi pratar och de frågar vem jag är säger jag att jag är student som vill att alla ska gå i skolan, det är så jag identifierar mig själv.

Malala Yousafzai  var elva år när talibanerna förbjöd flickor att gå i skolan i Swatdalen i Pakistan och hon vägrade att lyda reglerna.  Till slut sköts hon av talibaner efter att ha kämpat för flickors rätt till utbildning. Hon överlevde och har fortsatt sin kamp och i år fick hon Nobels fredspris.

Prisceremonin i Mariefred leddes av ett 15-tal barn som kommer från hela världen. De har alla egna erfarenheter av att få sina rättigheter kränkta och idag kommer de att dela ut priset tillsammans med drottning Silvia. På plats var även statminister Stefan Löfven, barnminister Åsa Regnér och biståndsminister Isabella Lövin.

Även två hederspristagare fick ta emot pris idag. Det är dels John Wood från USA, tidigare chef på Microsoft som kämpar för barns utbildning, och dels Indira Ranamagar som hedras för sin långa kamp för fångars barn i Nepal.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".