Danskar tjänar på flytt till Sverige

1:37 min

Allt färre danskar väljer att flytta över sundet till Sverige och under 2014 ser det ut att bli ett nytt bottenrekord för antal flyttar från Själland till Skåne. Men det finns många tusenlappar att tjäna varje månad för de danskar som trots allt väljer att flytta. Det visar en ny analys från Öresundsinstitutet.

– Priserna har stigit i Köpenhamn,, säger Johan Wessman, som är vd för Öresundsinstitutet, men i städerna runt om på Själland har priserna fortfarande inte gått upp lika mycket, så det finns fortfarande god ekonomi i att flytta ut på Själland och inte välja Skåne.

Köpenhamnarna flyttar alltså hellre till mindre städer på Själland, som Roskilde eller Holbæk än till Malmö eller Helsingborg. Förra året valde drygt 1 700 danskar att flytta från Köpenhamn till Skåne. Det kan jämföras med 2007 då mer än 4 000 danskar gjorde samma sak.

Men nu visar nya siffror från Öresundinstitutet att en familj med två barn kan tjäna så mycket som 13 000 kronor i månaden på en flytt över sundet. Lägre bostadspriser, billigare barnomsorg och lägre fastighetsskatt är faktorer som spelar in i den uträkningen.

Men Johan Wessman på Öresundsinstitutet tror att det kan ta tid att vända den nedåtgående trenden, trots de ekonomiska fördelarna.

– Det är ändå ett steg att flytta till ett annat land även om det är grannlandet, säger Johan Wessman. Vi tror dock inte att det kommer ske den där jätteökningen som skedde 2007, för då  var Danmark överhettat, jättehöga bostadspriser som skenade. Så ser det inte ut idag. Men vi tror att det vänder uppåt igen.

Men flertalet av de danskar som trots allt väljer att flytta till Skåne jobbar och betalar skatt i Danmark, men skatteavtalet kompenserar inte fullt ut för de förlorade intäkterna. Då kan man ju fråga sig vad Skåne tjänar rent ekonomiskt ifall fler danskar skulle flytta över sundet.

– Om du tänker att du har en livsmedelsbutik i Malmö då får du ju fler danska kunder. Du säljer bättre och nya jobb skapas i den butiken, sen har du en ökad förfrågan på bostäder och då kanske det byggs fler bostäder. Så det ger många ringar på vattnet, som ger fler jobb i Skåne, säger Johan Wessman, vd för Öresundsinstitutet.