Stefan Ingves, Riksbankens chef, Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Foto: TT

Nordea: Nollräntan räcker inte

Chefsekonomen: "Svårt för Riksbanken att påverka inflationen"
1:02 min

Nu höjs kritiska röster mot att reporäntan i dag sänkts till historiskt låga noll procent. Räntesänkningen kommer inte sätta något vidare fart på inflationen, tror Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Studio Ett: Riksbankschefen kommenterar nollräntan

Många hade spekulerat på förhand om en räntesänkning. På tisdagen kom så beskedet om att reporäntan sänks till 0,0 procent. Skälet är de sjunkande priserna som gör att Riksbankens inflationsmål på två procent försvinner allt längre bort i fjärran.

Men Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att det är svårt för Riksbanken att påverka inflationen. En stor del av det som vi konsumerar, det importerar vi, och det kan inte Riksbanken påverka, säger hon till Ekot:

– De senaste dagarna har vi sett hur oljepris, bensinpris och matpriser har fallit. Sedan är lönerna också en viktig del av inflationen. Industrin är löneledande i Sverige, och de sätter lönerna, så är det svårt att se att vi ska få någon kraftig löneinflation också. Det finns en risk att vi kommer leva i en inflation långt under Riksbankens mål över mycket lång tid, även om vi har nollränta, säger Winsth.

Andra analytiker har fört fram att det nog krävs att politiker i regering och riksdag hjälper till med mer av till exempel infrastruktursatsningar som vägar och järnvägar för att få fart på ekonomin och inflationen. Men riksbankschef Stefan Ingves tror att  Riksbankens åtgärder räcker:

– Den bedömning som vi gör är att det här kommer att gå, inflationen kommer att stiga. Vi bedriver i dagsläget en extremt expansiv penningpolitik. Det kommer att funka. Blir världen annorlunda så kan vi göra mer om det behövs, säger Ingves.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".