Nytt avgiftstak för pensionsfonder

Pensionsmyndigheten inför ett nytt avgiftstak i premiepensionssystemet som innebär att pensionsspararna slipper betala alltför höga fondavgifter.

Premiepensionen är delen i den allmänna pensionen som vi själva kan placera i fonder. För att få ingå i systemet måste fondbolagen ge en rabatt på avgiften till spararna.

– Vi tyckte att det fanns behov av att kapa topparna lite. Det förekommer alltfler väldigt höga fondavgifter som även efter avdragen rabatt blir en betydande kostnad för spararna och vi ville göra något åt det, säger Mats Öberg, chef för fondenheten på Pensionsmyndigheten.

Jämfört med det preliminära förslaget som presenterades i september har taket för blandfonder pressats ytterligare. Den högsta avgiften blir nu 0,62 procent. Totalt 68 av 99 blandfonder i PPM-systemet ligger över taket.

För rena aktiefonder höjs däremot taket något jämfört med ursprungsförslaget. Den nya högsta avgiften blir 0,89 procent. 106 av 564 fonder ligger över.

Höjningen motiveras med att det för tillväxtsmarknadsfonder, som ofta innebär högre risk men också högre avkastning, kan vara befogat med en högre avgift.

Mellan 700 000 och 800 000 av totalt 6,5 miljoner sparare kommer att gynnas av den nya rabattmodellen som införs vid årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".