1 av 2
Nasser Judeh (t.v), Jordaniens utrikesminister bredvid sitt libanesiske dito, Gebran Bassil. Foto: TT / Tobias Schwarz
2 av 2
Isabella Lövin, biståndsminister. Foto: TT

Syriens grannar vädjar om mer flyktinghjälp

Jordanien: "Vi är i akut behov"
1:42 min

Syriens grannländer Libanon och Jordanien vädjade i dag på en konferens i Berlin om mer hjälp från omvärlden för att kunna ta hand om de miljontals flyktingar som flyr från kriget i Syrien.

Sverige utlovade inför konferensen 100 miljoner kronor mer i stöd till de drabbade länderna. Jordaniens utrikesminister, Nasser Judeh, målade upp en mycket dyster bild av läget i sitt land:

– Vi är i akut behov av mer internationell hjälp, sade han.

Jordaniens utrikesminister kom med en stark vädjan till omvärlden på konferensen här i Berlin i dag om den syriska flyktingsituationen.

Jordanien har tagit emot över 600 000 flyktingar och måste nu till exempel göra plats för över 100 000 nya skolbarn från Syrien i sina skolor.

Nasser Judeh varnade också för att landets små vattentillgångar kanske inte räcker i det långa loppet:

– Jordanien som mottagarland närmar sig utmattning, sade utrikesministern.

Liknande dramatiska appeller kom från andra syriska grannländer som till exempel Libanon och Egypten. Libanon, med drygt 4,5 miljoner invånare i vanliga fall har sedan inbördeskriget i Syrien började för drygt tre år sen tagit emot över en miljon flyktingar. Människor som inte kommer återvända till sitt hemland under överskådlig tid.

Även FN:s flyktingorgan UNHCR vädjade om mer hjälp från till exempel Europa och budskapet var tydligt: EU- länderna måste ta emot fler flyktingar från Syrien.

Det var på den tyska regerings initiativ som flyktingkonferensen hölls i Berlin i dag, syftet var mest att lyfta frågan om den dramatiska situationen.

Några större löften om mer konkret hjälp kom dock inte, men deltagarländerna lovade iallafall att på hemmaplan ta upp problematiken.

Sverige ska dock nu ge ytterligare 100 miljoner kronor till de aktuella mottagarländerna. Och biståndsminister Isabella Lövin vill också driva på i EU för att fler EU-länder ska ta emot fler syriska flyktingar.

– Vi tycker det vore bra att vi hade ett kvotflyktingssystem inom EU så att var och en måste ta mer ansvar, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".