Catharina Elmsäter-Svärd, Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson. Foto: TT

Moderaternas valberedning uppmanas söka brett

"Ska fråga oavsett om de har tackat nej"
2:06 min

Anna Kinberg Batra, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, har ju tonat fram som favorit att bli ny partiledare för Moderaterna. Men nu uppmanas valberedningen att fråga fler kandidater.

Henrik Yngvesson, ordförande för Moderaterna i Kalmar län, är en av dem som tycker att valberedningen ska kontakta även dem som har sagt nej i medierna.

– Det som har varit har varit ut mot media eller på sina hemsidor eller liknande, och jag tror ändå att det kan vara, om det finns ett stort önskemål runt om i landet, så tror jag ändå att det är viktigt att de får frågan, säger Henrik Yngvesson.

Kalmar har nominerat två personer till partiledarposten: Anna Kinberg Batra och Catharina Elmsäter-Svärd, som i samma veva sade att hon inte är intresserad.

Även förre socialförsäkringsministern Ulf Kristersson och Tomas Tobé, utbildningspolitisk talesperson har tackat nej.

Tidigare har länsförbunden i Västerbotten och Östergötland bestämt sig för Anna Kinberg Batra. För Kalmar blir det också så om nejet från Elmsäter-Svärd står sig.

– Ja, det är så det kommer att vara från Kalmar län, säger Henrik Yngvesson.

Anna Kinberg Batra är ett bra namn tycker Kalmar?

– Ja.

Moderaterna i Göteborgs stad har också fattat beslut i frågan. Men Cecilia Magnusson, som är ordförande i styrelsen, vill inte säga vad man föreslagit. Hon tycker dock att valberedningen ska jobba förutsättningslöst.

– Jag tycker att valberedningen ska titta brett, och de kandidater som de själva vill titta på ska de fråga oavsett om de har fått frågan av media och tackat nej, eller inte fått frågan, säger Cecilia Magnusson.

Flera länsförbund kommer de närmaste dagarna att ge sin syn på vem de vill ha som partiledare. Andra dröjer, en del fram till den 14 november, när valberedningen ska ha alla svar. Fredrik Reinfeldts efterträdare ska utses på en extra partistämma i mars nästa år.

Ulf Berg sitter i partiets valberedning. Han är också ordförande för Moderaterna i Dalarna. Nomineringsarbetet pågår och tidigare nejsägare kan visst tillfrågas igen, anser också han. Men personligen tror han att Catharina Elmsäter-Svärds besked står fast.

– Där finns det nog ingen anledning att ställa sig frågan igen, men sedan är det naturligtvis helt öppet. Valberedningen är ju i ett inledande arbete, vi håller på att samla in information från föreningar och förbund, och vi ska sätta oss ned när det kommer in. Sedan tar vi nästa steg, säger Ulf Berg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".