Norge håller andan - massivt stenras väntas vid midnatt

1:24 min

12 000 lastbilsflak med sten riskerar att rasa från det norska fjället Mannen, sydväst om Trondheim. De boende har evakuerats, och experter befarar att raset sätter igång runt midnatt.

Kommunen har utlyst högsta beredskap, polis och civilförsvar är på plats. Norsk press hårdbevakar händelseförloppet, och sitter just nu och väntar på ett eventuellt massivt stensked.

– Fjälltopparna är helt omslutna av mörker, det är väldigt svårt för oss att se vad som sker där nu, Jenny-Linn Lohne, reporter på tidningen Verdens gang.

Jenny-Linn Lohne från tidningen Verdens gang står nedanför fjället och är en av de utsända reportrarna i området, som fortfarande får vara på plats nedanför fjället.

Polis och civilförsvar står redo att stänga av vägar, bland annat vägen E136 som går nedanför fjället. Man hörde stenras senast klockan tre idag.

– De som bor rätt nedanför fjället har varit evakuerade flera dagar nu, men igår så blev hela området helt avspärrat. Det är stora stenmassor som ska komma ner från Mannen, Jenny-Linn Lohne

Det är tre familjer bosatta i området, alla har evakuerats. Fram till i förrgår fick de återvända och mata sina djur, nu är djuren placerade i säkerhet, ett antal mil bort. Man uppskattar att de delar av fjället som riskerar att rasa motsvarar ungefär 12 000 lastbilsflak med sten.

Vad händer då i dalen efter ett sådant ras?

– De tre husen som ligger i dalen under är möjligt bli ödelagt, rälsen som går nedanför kan bli ödelagt, det får konsekvenser för ström/nät i området det är avhängigt av hus stort raset blir, Jenny-Linn Lohne.