200 evakuerade efter regnkaos i västra Norge

Christian evakuerades från sitt hem: "Väldigt skrämmande situation"
1:24 min

Samtidigt som Norge väntar på det stora stenskred, som väntas inträffa vid fjället Mannen, slår nu ett regnoväder hårt mot västra delarna av landet. 200 invånare i Flåm, i Aurlands kommun nordost om Bergen, har evakuerats.

Det hela började i Høgabru, i Flåmsdalen, där stora vattenmassor börjat ansamlas på tisdagskvällen efter att det blivit stopp i en avrinningstunnel, skriver TT. Översvämningarna orsakat stor skada på infrastrukturen, enligt stadsdirektören Noralv Distad, rapporterar NRK.no.

Situationen på vestlandet i Norge, i området nordost om Bergen, har utvecklat sig till ett smärre kaos med ett par hundra personer som evakuerats från sina hem.

Under tisdagskvällen fick både vägar och el stängas av i Flåm. Ännu har inte har inte byns samtliga 500 invånare tvingats till evakuering, men att de stora vattenmassorna slagit hårt mot det populära turistmålet är redan ett faktum.

– Detta är över min fantasi. Floden är långt, långt över vägen, säger John Håland som driver campingplats i Flåm, till NRK.

Dessutom har Voss kommun, nordost om Bergen, drabbats hårt av det som nu beskrivs som de värsta översvämningarna på 200 år. I Voss kommun var det strömavbrott, stängda vägar, stoppad järnvägstrafik och vattenfyllda källare.

– Det är väldigt mycket vatten och vi vet inte hur länge det kommer att vara. Vi hoppades nå toppen i eftermiddags men vattnet fortsätter att stiga, sade kommunordförande Hans Erik Ringkjøb till NTB vid 18-tiden på kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".