Raket exploderade vid starten. Foto: TT.

Raket exploderade i USA

En raket har exploderat i Virginia i USA i samband med uppskjutningen. Det rör sig om en obemannad forskningsraket som var på väg till rymdstationen ISS.

Farkosten ägs av företaget Orbital Sciences, och den ska enligt tv-bolaget NBC varit ansluten till en Antares-raket.

Ingen människa uppges ha skadats i samband med den kraftiga explosionen som inträffade sex sekunder efter start. Bilder från olycksplatsen visar en stor och dramatisk eldsvåda.

Raketen hade med sig material och förnödenheter som skulle till den Internationella rymdforskningsstationen ISS.

"Antares-raketen råkade ut för en olycka i samband med starten" meddelade USA:s rymdstyrelse Nasa efter olyckan som de betecknade som en "avvikande katastrof".

Orsaken till olyckan är alltså än så länge oklar och på tv-bilder kan man se hur farkosten exploderade i eldsflammor och tjock grå rök steg mot skyn efter smällen.

– Som det ser ut nu är skadorna enbart materiella, kommenterade en talesperson för Nasa på rymdbolagets egen tv-kanal.

Orbital Science har ett mångmiljardavtal med Nasa om totalt åtta rymdresor med material till ISS. Den nu aktuella resan med olycksstarten skulle ha blivit den fjärde av dessa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".