Ukraina: Fyra partier i regeringssamtal

"Ministrarna i en ny regering ska vara professionella"
2:13 min

Bara några få procent återstår att räkna, men resultatet är ändå tillräckligt klart. Premiärministerns och presidentens partigrupper har tillsammans mer än 40 procent av rösterna.

– Vi anser att de som blir ministrar i en ny regering ska vara professionella och fristående från partistöd eller lobbygrupper, säger Mustafa Nayem, som är en av de nya riksdagsmän som kommer ta plats i ukrainska parlamentet invald på president Petro Porosjenkos lista.

Mustafa Nayem identifierar sig framförallt som aktivist och journalist från Majdanprotesten. Hans upprop startade protesten mot dåvarande regeringen och presidentens plötsliga kovändning att inte skriva på associationsavtalet med EU.

Nayem och andra Majdanaktivister vill bilda en allians över partigränserna i Versjovnij Rada för att fortsätta driva kraven från Majdan, kamp mot korruption och rättslöshet.

När bara några procent återstår att räkna är det klart att segrare, med 22 procent är premiärministerns Folkfront. Tvåan, block Porosjenko får 21 procent. Det nya partiet Samopomitj, Självhjälp får elva procent.

Alla tre kan ingå i en koalition, samtal har förts redan, men Självhjälp har inte suttit i direkta förhandlingar än, enligt partiledningen. Ett fjärde parti som erbjuds ingå är det som kom sist, Julia Tymosjenkos Batkivsjina - Fäderneslandet.

Populistiska extremnationalisten Oleh Ljasjko sidsteppas, hans parti fick färre röster än väntat med omkring sju procent av rösterna. Oppositionsblocket som samlar rester från Janukovytj upplösta regionparti fick nära tio procent framförallt från rysktalande väljare här i östra Ukraina.

Samtidigt som striderna ökat i östra Ukraina sa ryske utrikesministern Lavrov att separatisternas utlysta så kallade val på söndag bör hållas som beslutats och att Moskva kommer erkänna resultatet. Valet är ett brott mot Minskavtalet och president Porosjenko säger att Moskva med sitt erkännade hotar freden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".