Vita Huset sett genom det staket som omger byggnaden. Foto: TT.

Höjd säkerhet i USA efter islamistiska hot på nätet

Strid ström av nättrafik
1:29 min

USA höjer säkerheten vid tusentals offentliga byggnader över hela landet efter den senaste tidens våldsdåd i Kanada och USA.

Enligt källor i Vita huset beror skärpningen av säkerheten på en det starkt ökade antalet uppmaningar att attackera amerikanska mål som via nätet sprids av islamistiska militanta grupper.

Den upptrappade säkerheten beror inte på något specifikt eller konkret hot som just nu riktas mot USA, åtminstone inget som det amerikanska departementet för inrikes säkerhet ville berätta om när man gav sitt besked.

Istället är det, det myndigheterna kallar, en strid ström av nättrafik som går ut på att de muslimer som vill betraktas som rättrogna av militanta islamister, ska göra vad de kan för att skada USA och dess allierade på hemmaplan.

Enligt stora mängder kommunikation, som USA:s underrättelsetjänster ska ha snappat upp, uppmanas just nu anhängare till Isis, al-Qaida och andra liknande grupper att gå till attack mot små och stora, militära och civila, mål i sina hemländer, och både i USA och Kanada tros den senaste tidens attacker ha varit svar på just den uppmaningen.

I förra veckan dödades två soldater inom loppet av tre dagar i Kanada, i båda fallen av män som hade konverterat till islam och som spridit hat och hot via nätet.

I New York gick en man beväpnad med yxa till attack mot två poliser mitt på öppen gata, samtidigt som han skrek islamistiska slagord.

Alla tre gärningsmän sköts till döds i samband med dåden.

Skärpningen av säkerheten sträcker sig långt utanför huvudstaden Washingtons många offentliga byggnader, det handlar om nästan tiotusen till i resten av landet.

De nya rutinerna kommer också att beröra de nästan en och en halv miljon turister som varje dag besöker dessa byggnader, monument och minnesplatser över hela USA.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".