Ryska miniubåtar till salu på den pågående militära marinmässan Euronaval i Paris. Foto: Kristian Åström/SR

Intresset för att köpa vapen stort

"Marknaden för ubåtar växer de närmsta fem åren"
2:07 min

De ökande militära spänningarna i världen märks på världens största militära marinmässa som pågår just nu i Paris.

Efter år med minskade anslag till världens flottor, är nu intresset stort bland flera länder att bland annat köpa ubåtar och vapentillverkarna förväntar sig fler och större affärer.

– Den främsta styrkan är att den har en elektrisk motor som är tyst och sprängkraften kan sänka ett hangarfartyg, säger Marco Milanei.

Han visar en tung torped i den statliga italienska Finmeccanicas monter för Ekots reporter. Torpeden är sex meter och kostar mellan två och tre miljoner euro.

Hur är stort är intresset? 
– Stort, svarar han.

 Marknaden för ubåtar växer de närmsta fem åren. Själv hoppas han att Finmeccanica kan inleda ett samarbete med svenska Saab, som ska utveckla en ny generation ubåtar. Sverige, Norge och Polen är några länder i norra Europa, som troligvis kommer att förnya sina flottor. 

När hundratals tillverkare av hangarfartyg, jagare, ubåtar och vapen som minor, sjörobotar och automatkanoner träffas här i Paris på världens största militära marina mässa, råder optimism. 

Efter decennier med kraftigt minskade försvarsbudgetar i Europa och neddragningar i USA efter Irak-kriget, har oron i världen gjort att den nedåtgående trenden vänt.

Kinas upprustning och allt tydligare militära närvaro i Sydkinesiska sjön är en drivande kraft. Oroliga grannländer rustar och de asiatiska köparna förväntas beställa över 1 000 krigsfartyg, varav ett hundratal ubåtar, de närmsta decennierna.

I Europa har säkerhetsläget förändrats drastiskt i samband med Ukrainakonflikten. Ryssland ses nu åter som ett militärt hot, och det får konsekvenser, säger Lee Willet, expert på Janes Defence i London: 

– Flottorna decimerades efter kalla kriget och det handlade mycket om att erbjuda säkerhet till havs, som att skydda sig mot terrorism. I Europa skulle flottorna samarbeta i olika operationer, det var inte så mycket fokus på att försvara det egna territoriet. Men nu börjar man åter se på den egna flottan och utvärdera dess kapacitet att föra krig till havs, något som var otänkbart för några år sedan, säger Lee Willet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".